Gradska hronika

Na mirnom okupljanju pored Nišave građani Pirota zatržili poštovanje propisanog režima rada HE Pirot

Na inicijativu jednog od aktivnijih članova Pokreta “Odbranimo reke Stare planine”, Aleksadra Panića, na nišavskom keju pored pešačkog mosta, održan je miran protest građana Pirota protiv nepoštovanja režima rada HE “Pirot”, kako je rečeno na skupu, odnosno, ispuštanja  bujičnih voda u Nišavu. Tom prilikom, pored ostalog, izveden je performans pod nazivom “Utapanje građanina pokornog” tako što se nekolicina ljudi, među njima i jedna žena, glumica pirotskog Narodnog pozorišta, Aleksandra Stojanović, uhvatilo za konopac kojim su bile povezane obale, i zagazivši u reku ukazali na očaj i nemoć građana da na civilizovan način, onako kako zakoni nalažu, reše problem prerastanja Nišave u kolektor ledene vode iz dubina Zavojskog jezera.

Aleksandar Panić, iz Pokreta “Odbranimo reke Stare planine” u svom obraćanju prisutnima rekao je su danas pored Nišave obični građani koji žele da se bore argumentima, a ne uvredama i lažima, i da se od takvog ponašanja i stava neće odustati.

“Danas smo ovde, na našem keju, gde imamo maksimalna prava kao građani. Ovaj performans će biti veoma kratak, nadam se i upečatljiv. Nisu nam ispunili želju da i danas puste onu veliku vodurinu, da u njoj plivamo onako kako su plivala ona nesrećna deca koja su ovde izgubila život. Danas je Nišava bila onakva kako treba da izgleda. Izvršili smo uticaj na nekoga. Danas je direktor EPS-a, Milorad Grčić, izašao sa jednim veoma ružnim i lošim tekstom punim laži, u kojem optužuje grad Pirot i građane za ono za šta su on i Elektroprivreda Srbije odgovorni” -kaže Panić.

Panić je dodao da su reke jednako važne kao i bogomolje, privredni subjekti, škole, domovi zdravlja, naselja i ljudi. Najveća prava oko reka imaju ljudi koji žive pored njih.

“Ako na toj reci nastane neki privredni subjekt, kao što je HE “Pirot”, on mora da poštuje pravila koje je neko pametan, još osamdesetih godina, smislio. Ta pravila su da rad bude vršni, a ne ekonomski. Da taj rad iznosi 4 sata tokom dana, da se vodom iz Zavoja puni kompenzacioni bazen, a da se iz tog bazena u narednih 20 sati voda, zagrejana, odliva polako u Nišavu štiteći interese ljudi, ali i živog sveta u reci. Postaviću pitanje Dispečerskoj službi EPS-a – da li bi iko od njih pustio svoje dete, ili unuče, da šeta pored reke koja je ispunjena do vrha, ima ogromnu brzinu, čija je temperatura 4 stepena i koja ubija?- rekao je Panić u obraćanju građanima.

Na kraju, Panić je istakao da se zahteva da grad Pirot i EPS upriliče sastanak na kojem će se razgovarati o režimu rada HE Pirot koji je, doduše, jasno propisan i da se traži njegovo poštovanje.

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker