Lokalna samouprava

Na maturu bez automobila – Jedna obična mladalačka nepromišljenost može dovesti do neželjenih posledica

U cilju podizanja svesti o značaju odgovornosti i poštovanja saobraćajnih propisa svih učesnika u saobraćaju danas je u Pirotu organizovana veoma zanimljiva i poučna tribina namenjena učenicima završnih razreda srednjih škola. Tribina je organizovana u okviru Kampanje “Na maturu bez automobila” koju realizuje Agencija za bezbednost saobraćaja Republike Srbije, MUP i Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkkog razvoja, u saradnji sa Savetom za bezbednost saobraćaja grada Pirota. Tim povodom učenici su, pored ostalog mogli da čuju i ispovest osobe sa invaliditetom stradale u saobraćaju, a na Trgu pirotskih ratnika postavljeni su simulatori čeonog sudara “Kosa ravan” i prevrtanja vozila “Ražanj” koje su isprobali pojedini građani i učenici.

Agencija za bezbednost saobraćaja svake godine realizuje Kampanju “Na maturu bez automobila” na celoj teritoriji Srbije u periodu pre početka maturskih proslava. U Agenciji smatraju da je upravo tada veoma važno da se ne koriste automobili, s obzirom da se na proslavama konzumira alkohol, kaže Veljko Ćurčić iz Agencije za bezbednost saobraćaja Srbije.

“Želimo da skrenemo pažnju mladima da ne voze posle maturske večeri i da uvek traže pomoć, ili taksi preduzetnika, ili prijatelja, roditelja, ili onih u koje imaju poverenja. Sama kampanja je zamišljena tako da se jedan deo odnosi na tribine koje radimo mi iz agencije, deo tribina rade i predstavnici MUP-a Uprave saobraćajne policije i osobe koje su, što svojom, što greškom drugih učesnika u saobraćaju danas žrtve saobraćajnih nezgoda. Imamo i aktivnosti na društvenim mrežama da komuniciramo sa ciljnom grupom. Svake godine nam strada oko sto mladih učesnika u saobraćaju i mi putem ovih preventivnih aktivnosti pričamo sa mladima, ukazujemo na važnost upotrebe sigurnosnog pojasa tokom vožnje, koliko je štetno konzumirati alkohol i voziti ili koristiti mobilni telefon tokom vožnje i koje su moguće posledice ukoliko se vozi većom brzinom od ograničene” – rekao je Ćurčić.

Slaviša Savić, saradnik Agencije za bezbednost saobraćaja i jedan od predavača na projektu “Još uvek vozim, ali ne hodam”, čovek koji je preživeo saobraćajnu nezgodu, kaže da je došao da poruči šta se u jednoj sekundi može dogoditi, do čega može dovesti jedna mala mladalačka nepromišljenost i nepoštovanje saobraćajnih propisa.

“Danas ću ovim mladim ljudima da prenesem sa ličnog primera sa koliko ozbiljnih posledica može da se susretne neko ko ne poštuje saobraćajne propise i da im poručim da, praktično, taj jedan delić sekunde, ili mladalačka nepromišljenost mogu da u životu proizvedu stvari koje su proizvele u mom životu. Na prvom mestu trajnu invalidnost, ali i sve ono što sam izgubio usput zbog toga što, jednostavno, ne mogu više da hodam. Za mnoge bolesti ljudi pronađu vakcinu, stekne se imunitet. Vakcinacija protiv saobraćajnih nezgoda ne postoji, ali možemo steći imunitet ukoliko poštujemo saobraćajne propise, čuvamo prvenstveno sopstveni život, a na taj način i živote drugih” – izjavio je Savić.

Tribina je održana u sali Doma kulture u Pirotu, a organizatore i učesnike pozdravila je i predsednica Skupštine grada Pirota, dr Milena Dimitrijević.

 

 

 

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker