Kultura

Na konkurs za kratku priču stizali radovi i iz Londona

Danas su dodeljena i priznanja u okviru tradicionalnog međunarodnog konkursa Doma kulture za najbolju kratku priču. Interesovanje je bilo ogromno, a po rečima člana žirija pisca Dejana Stojiljkovića, o tome koliko je ovaj konkurs, kao i Salon knjiga, postao poznat, dokaz je i činjenica da je među autorima koji su slali priče na konkurs bilo književnika i iz Londona.

DSC_0074_resize

Odlukom žirija, koga su činili poznati domaći pisci Dejan Stojiljković i Goran Gocić, prva nagrada u iznosu od 20.000 dinara dodeljena je za priču „Cirkulos“, autora Lazara Stefanovića iz Stalaća.
Druga nagrada u iznosu od 15.000 dinara pripala je autoru Tanji Đurđević iz Velikog Gradišta za priču “Tga za jug“ , a treća nagrada u iznosu od 10.000 dinara autoru Milijani Radić iz Beograda za priču „Cimerka“.

-Ove godine je žiri imao jako težak zadatak jer je stiglo dva i po puta više priča nego prošle godine, što je dokaz da ovaj konkurs raste i da stiče ime. Kratka priča je uvek bila u senci romana i drugih književnih formi, tako da je dobro da postoje ovakvih konkursi, jer u osnovi proznog stvaralaštva je upravo pripovetka. Ja uvek preporučujem onima koji počinju sa pisanjem da prvo pišu pripovetke, pa tek onda da idu na neke duže književne forme poput romana i drugih formi. Ove godine smo dobili 194 priča iz svih delova Srbije, a jednu od priča je poslao i autor iz Londona, tako da je bilo teško odlučiti se za tri najbolje priče. Dosta su žanrovski raznolike priče-kazao je Dejan Stojiljković. On je dodao da ovaj konkurs dobije još veću reputaciju sledeće godine.

DSC_0080_resize
Prva nagrada na konkursu-Lazaru Stefanoviću iz Stalaća

-Ovo je već sada jedan od najboljih i najprestižnijih konkursa za kratku priču na eks-Ju prostorima, a ako se ovako nastavi sigurno će biti i najbolji, s obzirom na broj autora i kvalitet radova-kazao je Stojiljković. Nagrade je uručio drugi član žirija Goran Gocić.

DSC_0078_resize
Druga nagrada Tanji Đurđević iz Velikog Gradišta
DSC_0076_resize
Treća nagrada Milijani Radić iz Beograda

Dobitnik prve nagrade na ovogodišnjem konkursu za kratku priču Lazar Stefanović kazao je novinarima da mu je ovo prvo učešće na konkursu.

-Inspiraciju za svoju kratku priču našao sam u drugim književnim delima, fiktivna je, pišem već tri ili četiri godine, nisam ništa do sada objavljivao-kazao je novinarima Stefanović.

Slične vesti

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker