Kultura

Na Danima nasleđa predstavljena i pirotska tvrđava Momčilov grad

Dodelom “Priznanja arhitekta Aleksandar Radović 2017” završen je međunarodni skup “Dani nasleđa u Nišu”, u organizaciji Zavoda za zaštitu spomenika kulture Niš i Fondacije arhitekta Aleksandar Radović. Ova manifestacija organizovana je sa ciljem da stručnjaci iz Srbije i regiona razmene iskustva i da doprinese podizanju svesti o značaju zaštite kulturnih dobara.
“Dani nasleđa u Nišu” okupili su više desetina stručnjaka iz Srbije, ali i zemalja regiona – Bugarske, Hrvatske i Republike Srpske.

Na ovoj manifestaciji, kao primer dobre prakse u očuvanju kulturne baštine, predstavljen je i projekat uređenja i rekonstrukcije srednjovekovne pirotske tvrđave Momčilov grad. Ovaj projekat prezentovala je arhitekta Aleksandra Manić iz Javnog preduzeća za planiranje i izgradnju grada Pirota, a samoj prezentaciji prisustvovao je i direktor ovog preduzeća Branislav Kostić.

Pirotska tvrđava – pirotskevesti.rs/Aleksandar Ćirić
Aleksandra Manić prezentovala tvrđavu Momčilov grad

 

Skup je otvoren u Barutani br. 4, u Niškoj tvrđavi, sesijom sa simboličnim nazivom “Naše nasleđe”, na kojoj su predstavljena dostignuća u očuvanju nasleđa u Srbiji. Autor Radoje Kostić i urednik Julka Kuzmanović Cvetković, govorili su o knjizi „Toplička episkopija“, svojevrsnom istraživanju o najstarijoj srpskoj crkvenoj istoriji, koju je pratila izložba „Prva velika obnova manastira Sv.Nikole u Kuršumliji“, autora Elene Vasić Petrović.

Nasleđe Kraljeva i okoline predstavljeno je u monografiji “Kraljevo – jedan srpski topos” autora Gordane Gavrić iz Zavoda za zaštitu spomenika kulture Kraljevo. Dok je kroz izložbu „Sima Žikić – hroničar svoga vremena“ autora Milene Milošević Micić, prikazana značajna i bogata umetnička zaostavšina Sime Žikića, knjaževačkog sveštenika, veroučitelja, ikonopisca, slikara i učitelja crtanja. Izložbu prati i dokumentarni film istog naziva. 

Na drugoj sesiji prikazan je dokumentarni film „Sećanja iz pepela“, reditelja Marka Savića, nastao prema rukopisu knjige istoričara i nekadašnjeg upravnika nacionalne biblioteke Dejana Ristića, pod naslovom „Kuća nesagorivih reči: Narodna biblioteka Srbije 1838–1941“. Knjigu je predstavio sam autor, pri čemu je posebnu pažnju posvetio delimičnom stradanju nacionalnog fonda u Prvom, kao i njegovom potpunom uništenju tokom Drugog svetskog rata. 

Drugi dan skupa otvoren je predstavljanjem drugog broja Glasnika Zavoda za zaštitu spomenika kulture Niš – „Stubovi baštine“, o kome je govorila dr Gordana Jeremić sa Arheološkog instituta u Beogradu. Zatim je dr Tajana Pleše predstavila impresivne publikacije Hrvatskog restauratorskog zavoda u Zagrebu.

Četvrtu sesiju “Tvrđave u fokusu” otvorio je gradonačelnik Grada Niša, gospodin Darko Bulatović. Predavači su predstavili probleme sa kojima se susreću u radu na zaštiti i očuvanju ove vrste nepokretnih kulturnih dobara i rezultate rada na njima. Dr Tajana Pleše je kroz svoje predavanje prikazala modele za upravljanje srednjevekovnim gradovima i utvrđenjima razvijene u Hrvatskom restauratorskom zavodu, koji predstavljaju izuzetan primer holističkog pristupa nasleđu. Aleksandra Manić je predstavila rezultate dugogodišnjeg rada na uređenju Pirotske tvrđave, dok je o planskoj i projektnoj dokumentaciju za revitalizaciju Tvrđave Fetislam u Kladovu govorio arhitekta Sima Gušić. Sledeće predavanje je bilo posvećeno kompleksnoj problematici očuvanja Beogradske tvrđave, problemima i izazovima u očuvanju u savremenom društvu. Poslednje, dvojno predavanje dalo je uporedni prikaz realnog stanja u kome se nalaze i pristupa u zaštiti Petrovaradinske i Niške tvrđave, a koje su predstavile Katarina Maksimov i Elena Vasić Petrović.

Poslednja sesija je posvećena prijateljima nasleđa – organizacijama koje pomažu njegovo očuvanje i razumevanje. Dr Ljerka Dulibić je govorila o istraživačkom projektu TransCultAA, koji predstavlja prvi pokušaj da se istraže putanje kretanja umetnina na prostoru Alpe Adria regiona, tokom XX veka. Ataše za kulturu Ambasade SAD u Srbiji, Erika Kuenne predstavila je „Ambassadors Fund for Cultural Preservation, Serbia“ i projekte koji su do sada već bili podržani u Srbiji, dok je Ivan Vasilev, dao pregled rada nevladine organizacije „Balkan Heritage Foundation“ iz Sofije, u periodu od 2008-2016. godine.

Aleksandar Vučur i Krstan Laketić govorili su o procesu izgradnje zaštitnih konstrukcija prikazujući primere iz prakse, a Dino Berginc je prikazao sprovođenje radova na očuvanju graditeljskog nasleđa uz primenu tzv. krečnih sistema za obnovu objekata.

Slične vesti

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker