Bela Palanka

Na danima banice u Beloj Palanci, mnoštvo naših sugrađanki

Tradicionalna gastro manifestacija “Dani banice” u Beloj Palanci, koju priređuje Turistička organizacija ovog grada, okupila je  veliki broj žena, majstora za izradu ovog specijaliteta iz cele jugoistiočne Srbije.

Među njima su i mnoge naše sugrađanke, koje godinama unazad predstavljaju umeće pravljenja banice od sukanog ili rastrzanog testa.

One su zadovoljne  nastupom u Beloj Palanci, koja je ovih dana  gastronomski centar ovog dela Srbije. Marica Mladenović, Lela Panić, Marija Vlatković, MiLjana Todorović samo su neke od  takmičarki koje se, sa svojim delikatesima  godinama pojavljuju na štandovima .

Posetioci  ove svetkovine hrane, mogli su da vide i kupše razne vrste domaćih banica, odnosno pita, spremljenih od domaćih materijala i sirovina koje se koriste vekovima unazad.

Bilo je tu slanih, slatkih i drugih vrsta pita i kolača, ali i nadmetanje dece u razvlačenju testa. Posetioce ovogodišnjig dana banice uveseljavale su ekstradne zvdezde, a cena parčeta pite bila je 100 dinara.

I ove godine je promoter manifestacije bio Nenad Gladić-Lepi Brka, poznati kulinar, a tokom manifestacija organizovano je nekoliko radionica u kojima su predstavljene kuhinje pojedinih okolnih zemalja.

Slične vesti

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker