Lokalna samouprava

Na današnji dan pre 60 godina dogodila se ZAVOJSKA KATASTROFA!

Na današnji dan, pre tačno 60 godina, dogodila se zavojska katastrofa koja je rezultirala potapanjem tri sela Srednjeg Visoka – Zavoja, Male i Velike Lukanje. Uspomenu na današnji dan čuvaju meštani naselja Novi Zavoj, ali i brojni hroničari poput Vojislava Minića, koji je imao svega 15 godina kada se desila katastrofa. Minić je svojim očima gledao kako vodena stihija guta krovove kuća, seosku crkvu i sve što su meštani Zavoja vekovima stvarali. Fotografije potopa Zavoja obišle su svet zahvaljujući tadašnjem fotoreporteru Slobode, legendarnom Božidaru Maniću Žoliju koji je fotografisao baku kako nemo posmatra nestajanje čitavog sela. 

-Bilo je veoma hladno, jezero se ledilo, ljudi su bili promukli, video sam svoju kuću kada je bila do polovine potopljena, gledao sam kuću i posle nekoliko dana, kada sam opet otišao gore, kuće više nije bilo-kazao je za NovaTV Lilić.

Potop Zavoja – Foto Božidar Manić Žoli/ Istorijski arhiv Pirot

Novinarka Marijana Vučić Ćirić, meštanka naselja Novi Zavoj kaže da meštani ovog naselja čuvaju uspomene na stradanje zavičaja, organizuju se brojne manifestacije, objavljuju publikacije…

Gradonačelnik Pirota mr Vladan Vasić kazao je da je MZ Novi Zavoj vrlo dobro organizovana MZ, složno se radi na unapređenju kvaliteta života i ne odustaje od zacrtanih ciljeva.

 

 

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker