Kultura

Na današnji dan, 13. oktobra 1918. godine, Pirot je oslobođen od bugarske okupacije

Na današnji dan, 13. oktobra 1918. godine, Pirot je, nakon tačno tri godine, oslobođen od bugarske okupacije. U Pirotu je 10. oktobra 1918. godine, obrazovana od građana Narodna odbrana i uspostavljena srpska opštinska vlast čiji je prvi zadatak bio da sastavi i organizuje odbor za doček oslobodilaca, 13. oktobra 1918. godine. Prvi su u Pirot ušli Francuzi s jednim eskadronom Senegalaca, na čelu sa komandantom Kasperom i 17. konjičkom divizijom. 

Istoričar, Davor Lazarević podseća da je toga dana Pirot bio svečano ukrašen, a na svakoj kući vijorile su se srpska i zastave saveznika. Venci cveća i pirotski ćilimi prekrivali su glavnu ulicu s jednog kraja na drugi. Prvi vesnici oslobođenja pojavili su se oko 8 sati izjutra. Mala saveznička konjička patrola prešla je preko Nove male (Nove mahale). Vest da su oslobodioci blizu Pirota pronela se ulicama i izmamila građane pa su već oko 9 časova mnogi izašli blizu (Momčilovog) Gradića. Narodu je ranije objavljeno da će se sa zvonika Pazarske i Tijabarske crkve obznaniti zbor u 11 časova, kada je trebalo da se od zgrade Opštinskog suda krene u susret oslobodiocima.

Prvi su u Pirot ušli Francuzi s jednim eskadronom Senegalaca, na čelu sa komandantom Kasperom i 17. konjičkom divizijom. Kolona se zaustavila pred ukrašenim hotelom „Nacional“, prolazeći prethodno kroz trijumfalnu kapiju, na kojoj su, na francuskom i srpskom jeziku, bile ispisane table sa: „Dobro došli, nosioci slobode“, „Živeli tvorci velike Srbije“, „Slava oslobodiocima!“ Piroćanci su bili oduševljeni i veoma iznenađeni bojom kože francuskih vojnika, a onda im je objašnjeno da među njima crnci iz francuskih kolonija u Africi pa je oduševljenje postalo još veće.

Tadašnji predsednik opštine, Vojin Ćirković, pozdravio je komandanta hlebom i solju, a mnoge Piroćanke iznele su pogače i kačkavalj kojima su ljubazno nudile francuske vojnike. Posle njih u Pirot je ušao Pera Vučković, rezervni poručnik, sudija Pirotskog suda (otac kompozitora Vojislava Vučkovića). U hotelu „Nacional“ predsednik opštine priredio je zakusku za oficire, svirale su se srpska himna i Marseljeza, odigrano je nekoliko narodnih igara, a po želji francuskih oficira otpevana je pesma „Tamo, daleko“.

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker