Kultura

“Na ćilimu duhovnosti i tradicije” – Bliže upoznavanje najmlađih sa kulturnim vrednostima Pirota

Udruženje Milica počelo je realizaciju projekta “Na ćilimu duhovnosti i tradicije”. Prva u nizu aktivnosti bila je poseta Zadruzi za izradu pirotskog ćilima “Damsko srce”, gde su se deca upoznala sa načinom izrade ćilima, ćilimarskoj leksici, bojama, šarama, dimenzijama, oruđima za rad i običajima vezanim za ćilimarstvo.

Imajući u vidu da su tradicionalne vrednosti devalvirale, kao i da su pozitivne tekovine potisnute pod teretom besprizornih sadržaja koje mediji svakodnevno plasiraju deci, čija prirodna radoznalost prati i prihvata pogrešne modele ponašanja, Udruženje “Milica” kroz radionice, prezentacije i druženja, želi da deca i roditelji, postanu svesni činjenice da nivo kulture svedoči o razvijenosti društva i da je neophodno dečju pažnju preusmeriti na ljubav prema zavičaju, tradicionalnim vrednostima, novim saznanjima koja će im pomoći da budu ponosni na sebe, svoje uspešne sugrađane, prirodu i brojne znamenitosti Pirota i okoline.

Autorke projekta, Cica Aleksić, Marija Šarović i Brankica Vidojević, upoznaće mališane sa spomenicima kulture u Pirotu i okolini, znamenitim ličnostima, a predviđeni su i obilasci crkava i manastira, kao i prezentacija o pirotskim česmama.

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker