Kultura

“Muzika je most koji spaja” – Nastavak međunarodne saradje OMŠ “Dr Dragutin Gostuški” i Čitališta “Bratstvo 1969” iz Ćustendila

Zajedničkim koncertom pod nazivom “Muzika je most koji spaja”, učenika OMŠ “Dr Dragutin Gostuški” i Čitališta “Bratstvo 1969” iz Ćustendila iz Bugarske, nastavlja se međunarodna saradnja koja je započeta novembra prošle godine. Gosti iz Bugarske juče su uzvratili posetu, a domaćini, učenici i nastavnici Muzičke škole potrudili su se da im na najbolji način predstave Pirot. Saradnja će biti nastavljena i u narednom periodu kroz zajedničke projekte na daljoj promociji muzike i kulture.

Projekat međunarodne saradnje Muzičke škole iz Pirota sa Čitalištem “Bratstvo 1969” iz Bugarske je značajan za obe ustanove jer promoviše muziku, kreativnost i prijateljstvo.

“Ovo je jako važna sradanja za našu školu, da izađemo iz okvira naše ustanove, da izađemo iz okvira našeg grada pa i države. Ovoga puta učenici iz Bugarske su naši gosti, upoznali su grad i našu decu i  ovo je prilika da razmene iskustva, da čuju jedni druge kako sviraju i da nauče nešto novo. Gosti su oduševljeni Pirotom, posetili su Muzej Ponišavlja, tvrđavu, kej, predstavili smo im grad  i nadam se da će nam doći ponovo” – rekla je direktorka OMŠ “Dr Dragutin Gostuški”, Marija Mijalković.

Ivan Andonov, predsednik Doma kulture u Ćustendilu i predsednik Komisije za obrazovanje i kulturu grada Ćistendila kaže da saradnja sa Pirotom već postoji i da su dosadašnja iskustva pozitivna. “Sarađivali smo na projektima prekogranične saradnje i već imamo dobra iskustva sa Gradom ali Muzička škola kao nova veza stvara dalje mogućnosti za nastavak saradnje, da zidamo mostove među balkanskim narodima u oblasti kulture. Naravno da imamo i planove za prekograničnu saradnju, možemo da tražimo dodatno finansiranje kako po ovom programu tako i po evropskom  Erazmus programu koji je namenjen mladima za unapređenje znanj i kvaliteta obrazovanja. Važno je i za bugarsku i srpsku decu ali i za svu decu na Balkanu da rade u boljim uslovima i da možemo da stvaramo  kvalitetno i lepo mlado pokoljenje” – istakao je Ivan Andonov, predsednik Doma kulture u Ćustendilu.

 

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker