Kultura

Muzej Ponišavlja u “Slobodi”

Danas je u galeriji Muzeja Ponišavlja otvorena izložba pod nazivom “Muzej Ponišavlja u “Slobodi””. Na izložbi je predstavljeno devedesetak članaka iz jedino pirotskog nedeljnog lista, koji je proteklih decenija pomno pratio sve aktivnosti pirotskog Muzeja.

20160513_131009_HDR_resize

Nenad Jovanović, autor izložbe, saradnik za odnose sa javnošću u Muzeju Ponišavlja, kazao je da je ovo njegova prva izložba.

-Ovi tekstovi, ovi panoi, prate odnos medija i Muzeja u periodu od 1956. do 2000. godine. Te 1956. godine u Konaku Malog Riste održana je prva izložba. Prilikom odabira tekstova nastojao sam da se predstave tekstovi koji imaju istorijsku, ali i poetičnu vrednost, pogotovu tekstovi Nikole Ćirića i Jovana Đ. Nikolića, koji su, po mojoj proceni, ostali nedostižni, kada je reč o izveštavanju o aktivnostima Muzeja. Sada je sve lakše, na svega jedan klik smo od informacija na internetu. Ovo je pokušaj da se pokaže kako se nekada izveštavalo, na drugačiji, po meni lepši način-kazao je Jovanović.

20160513_130551_HDR_resize

Kustos Muzeja Tatjana Karanović podsetila je da se Muzej Ponišavlja uključio u manifestaciju “10 dana od 10 do 10” brojnim manifestacijama.

-Ove godine smo krenuli jučerašnjom radionicom i posebno je zadovoljstvo što smo počeli sa jednim novim prostorom, a to je prostor našeg gradića, gde smo ponovo jednom dečjom radionicom, oživeli revitalizovanu stalnu arheološku postavku-kazala je Karanovićeva.

20160513_125556_HDR_resize

Dugogodišnji direktor Muzeja Ponišavlja, ali  novinar “Slobode”, kasnije narodni poslanik i publicista, Tomislav G. Panajotović svečano je otvorio izložbu.

-Svojevremeno je jedan naš poznati novinar Dragoljub Janković Jenki, kada sam ja postao profesionalni novinar, rekao, gledajući list, da od toga kako izgleda kulturna rubrika, zavisi i to kako izgleda list.

-Nema li dobre kulturne rubrike, nema lista. Toga smo se pridržavali svi mi koji smo dugo godina radili su “Slobodi”, dajući kulturi, a pored ostalog i Muzeju, odgovarajući prostor i na taj način ispunili očekivanja koja je imao naš kolega Jenki. Muzej je imao stalno mesto u Slobodi, kao što sam i ja dobio kasnije mesto u Muzeju-kazao je Panajotović, proglašavajući izložbu otvorenom.

20160513_125542_HDR_resize

Glavna i odgovorna urednica “Slobode” Svetlana Matić Metodijev kazala je Pirotskim vestima da je “Sloboda” uvek bila deo identiteta našeg grada.

-Sloboda je deo istorije ovog grada, na svojim stranicama zabeležila je sve važne događaje proteklih decenija. Na opšte zadovoljstvo Piroćanaca “Sloboda” nastavlja da traje-kazala je direktorka Matić-Metodijev.

Slične vesti

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker