Kultura

Muzej Ponišavlja deo manifestacije “Muzeji za 10”

Velikim brojem interesantnih događaja Muzej Ponišavlja uključiće se u manifestaciju “Muzeji za 10” koja će trajati od 12. do 18. maja. Ove godine svi posetioci Muzeja Ponišavlja moći će da uživaju u demonstraciji tkanja pirotskog ćilima, obiđu stalne postavke u samom Muzeju ali i Arheološku postavku i prisustvuju brojnim radionicama. Pogledajte u nastavku kako izgleda program ovogodišnje manifestacije.

Stalna postavka Muzeja, pod nazivom Stara kuća Pirota, smeštena je u objektu koji potiče iz sredine 19. veka i nalazi se u ulici Nikole Pašića, 49. Zbog svog kulturno-istorijskog značaja uživa status spomenika kulture od izuzetnog značaja. Muzejska postavka prikazuje enterijere domova bogatih pirotskih trgovaca u periodu pod Turcima i kasnije, početkom 20. veka. Ove godine sastavni deo obilaska postavke čini i demonstracija tkanja pirotskog ćilima.

Posetiloci će prilikom obilaska imati priliku da se zajedno sa autentičnom pirotskom tkaljom, oproba u tkanju pirotskog ćilima.
Radno vreme: 12, 13, 14. i 17. i 18. maja biće od 8.00 do 17.00, dok će 15. maja Muzej raditi od 9. 00 do 14 i 30.
Pirotski Muzej raspolaže sa još jednom stalnom postavkom. U prostoru Pirotskog grada nalazi se Stalna arheološka postavka koja će biti dostupna posetiocima radnim danima u vremenu od 8. 00 do 15 i 30. Eksponati izloženi u vitrinama jesu specifični predmeti materijalne kulture pirotskog kraja od mlađeg kamenog doba do savremenog.

Tradicionalna izložba fotografije

U sredu, 12. maja 2021 od 12 časova, u prostoru Muzeja Ponišavlja, Nikole Pašića 49. – Otvaranje izložbe fotografija pod nazivom (Ne)briga o kulturnom nasleđu.
Izložbom će biti predstavljeni najuspešniji radovi pristigli na tradicionalni konkurs za najbolju fotografiju, (Ne)briga o kulturnom nasleđu. Postavku čini 44 fotografija, od skoro 200 pristiglih na konkurs. Takođe, podeliće se nagrade i pohvale najboljim radovima.

Na fejsbuk stranici Muzeja biće dostupan video materijal koji se odnosi na konkurs kao i na linku: https://www.muzejisrbije.rs/2021/04/25/nagradni-konkurs-na-temu-predstavi-svoj-muzej-u-sklopu-manifestacije-muzeji-za-10-2021-godine/

E muze(j)onica: Tokom manifestacije na Fejsbuk stranici i sajtu Muzeja biće moguće svakodnevno pratiti priloge koji se odnose na raniju izložbenu delatnost Muzeja, kao i priloge na lokalnom dijalektu. Takođe, publici će, od strane kustosa biti predstavljani zanimljivi predmeti, koji nisu deo stale postavke
Radionica pod nazivom – Venci- zamišljena kao porodično druženje uz bojenje platna motivima sa pirotskog ćilima. Šara venci u tumačenju pirotskog ćilima znači radost i sreću, kako pojedinca tako i porodice. Oslikavanje platna na temu ćilima, cveća, venaca cveća, uz druženje na otvorenom prostoru muzejskog kompleksa u ulici Nikole Pašića, 15. maja 2021. Od 12.00 do 14.00.

Izvor: Muzej Ponišavlja

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker