Kultura

Muzej finalizirao rad na lokalitetu antičkog Pirota

Muzej Ponišavlja realizovao je još jedan projekat iz oblasti arheologije. Projekat pod nazivom ” Izrada dokumentacije i obrada pokretnih nalaza sa iskopavanja iz 1989 -1990 jugozapadne kapije utvđenja Turesa na Sarlahu u Pirotu”. Ovaj projekat podržan je od strane Ministarstva kulture i informisanja koje je i odobrilo sredstva za realizaciju ovog projekta. Rukovodilac na ovom projektu bio je arheolog našeg muzeja dr Predrag Pejić.

Ovim projektom izrađena je dokumentacija sa ovih iskopavanja i time se posle više godina finalizirao rad na lokalitetu antičkog Pirota u predelu južne strane Sarlaha. Izgradnjom petlje na zaobilaznom međunarodnom putu oko Pirota, pre tridesetak godina, otkriveni su jugozapadna kula sa potkovičastom kulom kao i delovi južnog i zapadnog bedema utvrđenog kasnoantičkog-ranovizantijskog Turesa-Kumedave.

Ovim projektom je urađena konzervacija izabranih pokretnih nalaza koji bi mogli da budu uvedeni u stalnu postavku Muzeja Ponišavlja. Takođe projektom je bila obuhvaćena i potpuna digitalizacija predmeta kao i izrada određenih delova u digitalnim formatima.

Jedan od ciljeva koji je ispunjen ovim projektom bila je finalna obrada dokumenata i tumačenje o postojanju određenih zajednica i njihovom širenju od starijeg gvozdenog doba do kasnog srednjeg veka. Ukupna vrednost ovog projekta iznosila je blizu 500 000 dinara.

foto Muzej Ponišavlja

Slične vesti

Back to top button