Bela Palanka

Muke stočara sa Suve planine – VIDEO

Stočari na Suvoj planini, na kojoj se napasa preko 600 grla goveda, preko 150 konja i nešto ovaca, ove jeseni su zbog suše na svaka dva dana morali svojoj stoki da izvoze u planinu po dve tone vode, kako im stoka ne bi uginula od žeđi. Ogromni plastični rezervoari sa vodom u planinu vlasnici stoke transportuju traktorima ili kamionima po veoma lošem putu, da bi ih na pojilu podno suvoplaninskog vrha Divna gorica, sipali u kade iz kojih goveda, konji piju vodu.

Suša za stočare na Suvoj planini nije ništa novo, ipak, ove godine bilo je posebno loša situacija pa su na svaka dva dana morali da izvoze vodu u planinu.

-Ne zove se planina tako kako se zove badava. Ovde i na Rakošu, na drugom delu Suve planine, ima preko 600 grla goveda, ima preko 150 grla konja, jedan buljuk ovaca. Na Rakošu ima vode, ne stalno, ali postoji izvoršite pa su kako tako vlasnici stoke mogli da obezbede vodu, ali u ovom delu Suve planine nema nijednog izvora pa smo prinuđeni da se snalazimo i transportujemo na svaka dva dana vodu. Ali i na Rakošu su stočari prinuđeni da izvoze vodu jer je sada i tamo suša-kaže za Pirotske vesti jedan od vlasnika Predrag Pejčić, iz belopalanačkog sela Mokra.

Po njegovim rečima, opština Bela Palanka je stočarima izašla u susret i pomaže im oko transporta vode.

-Konkretno na ovom mestu imamo osamdesetak grla krava, ja i još par vlasnika pa se zajedno organizujemo oko transporta. Leti je ipak bolja situacija, padne kiša, “proradi” izvorište na Rakošu pa je lakše, ali najteže je avgusta i s jeseni. Temperature su visoke i još ne planiramo da vodimo stoku u selo pa ako ne bude kiše i vode, moraćemo da izvozimo vodu sve do prvih mrazeva kada ćemo stoku spustiti u selo-kaže Pejčić.

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker