Kultura

Moskovski sinodalni hor u Pirotu – fantastično pevanje, događaj koji se ne propušta

U godini izuzetnog jubileja, tri veka od osnivanja, i u okviru turneje po Srbiji, pod nazivom “Dani duhovne kulture Rusije u Srbiji”, večeras je u sali Doma kulture u Pirotu nastupio Moskovski sinodalni hor. Teško je naći reči koje bi najbolje opisale kakve je emocije i užitak, u punoj pozorišnoj sali, izazvalo vrhunsko izvođenje raznovrsnih pesama članova ruskog hora. Pored ruske duhovne muzike posetioci su uživali i u ruskoj narodnoj muzici.

Horom je dirigovao Mihail Kotelnikov. U kratkom obraćanju medijima izjavio je da hor ove godine slavi trista godina postojanja. Posle revolucije, odnosno raspada Sovjetskog saveza, hor je obnovljen, tako da je sada u novoj postavi. Turneje po Srbiji ne bi bilo da nije bilo podrške ruskog Ministarstva kulture i Ruskog doma u Beogradu. On kaže da publika reaguje fantastično, svuda su toplo pozdravljani, verovatno i zbog bliskosti kulture i sličnosti jezika, uvek se raduje nastupima u Srbiji, rekao je Kotelnikov.

Pored izuzetno duge tradicije, o umetničkoj vrednosti Moskovskog sinodalnog hora govori i činjenica da su specijalno za njega komponovali najpoznatiji svetski kompozitori.

 

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker