Obrazovanje

Monografija povodom 140 godina postojanja pirotske Gimnazije – elitne obrazovne ustanove u ovom delu Srbije

Danas je u Svečanoj sali pirotske Gimnazije organizovana konferencija za novinare na kojoj je predstavljena četvrta po redu monografija pirotske Gimnazije, urađena povodom obeležavanja 140 godina postojanja ove elitne obrazovne ustanove. Monografiju su radili istoričari Vladica Tošić, Igor Stamenović i Davor Lazarević, dok su u lekturi pomagali profesori književnosti Jasmina Manić i Miloš Sokolović.

Direktor Gimnazije Bratislav Krstić kazao je, uz reči zahvalnosti svima koji su učestvovali u izradi monografije, autorima koji su uložili mnogo truda i rada kako bi ovo izdanje ugledalo svetlost dana.

monografija Gimnazije u Pirotu

-Želim da se zahvalim najpre kolegama koji su uložili ogromnu količinu rada, truda, kako bi dobili zaista reprezentativno izdanje monografije, pritom moram da naglasim da su sve radili volonterski na čemu im se posebno zahvaljujem. Takođe, zahvaljujem se i Gradskoj upravi Pirot, Tigar tajersu, našim tradicionalno odličnim partnerima i svima koji su pomogli i dali doprinos da dobijemo izdanje kojim možemo da se ponosimo-kazao je direktor Krstić.

Istoričar Davor Lazarević kazao je da su se autori trudili da monografija bude interesantna za čitanje, koristivši romansiran pristup prilikom izrade sa ciljem da izdanje bude čitljivije široj publici.

Profesor istorije u Gimnaziji Vladica Tošić je bio zadužen da obradi noviju istoriju škole, poslednjih dvadesetak godina. Reč je o periodu u kome je rad škole značajno unapređen, uspostavljena je veoma uspešna međunarodna saradnja sa brojnim školama, Gimnazija je dobila bilingvalno odeljenje, a đaci Gimnazije nastavili su da izuzetno uspešno predstavljaju školu i grad na takmičenjima republičkog ranga, ali i na međunarodnim takmičenjima.

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker