Gradska hronika

Molitva za Toplodolsku reku

U petak u 20 sati, na mestu poznatom kao Krivi vir, na reci Temštici u Temskoj, meštani ovog sela organizovaće protestno okupljanje protiv nastavka projekta prevođenja Toplodolske reke u Zavojsko jezero pod nazivom “Molitva za Toplodolsku reku”. Meštani Temske strahuju da će prevođenjem Toplodolske reke u Zavojsko jezero, odnosno nastavkom davno započetog pa stopiranog projekta u koji je uloženo više miliona dolara za bušenje tunela, ugroziti flora i fauna u ovom delu Stare planine. Sa druge strane, direktor HE Pirot Ljubomir Stojanović kazao je za TV Pirot da su najnovijom projektnom dokumentacijom ispoštovani raniji zahtevi meštana sela Temska i rešene sve sporne tačke ranijih projekata. 

-Predviđene su i riblje staze i delovi koji će biti namenjeni za navodnjavanje imanja, a promenjeno je i mesto gde je u planu izgradnja brane, a to je neposredno iznad sela Temska-kazao je direktor Stojanović i dodao da nema mesta bilo kakvoj bojazni.

Toplodolska reka molitva
Toplodolska reka – foto Aleksandar Ćirić/pirotskevesti.rs

Odluku da se nastavi ovaj projekat nedavno je prilikom obilaska HE  Pirot saoštio ministar energetike   Aleksandar Antić. U bušenje tunela radi prevođenja viška bujičnih voda Toplodolske reke u Zavojsko jezero uloženo je preko šest miliona evra iz državnog budžeta. Proteklih godina, nakon protesta meštana, ovaj projekat je privremeno zaustavljen.

Slične vesti

Jedan komentar

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker