Kultura

Moja ljubav Nikola Tesla – Ono što niste znali o intimnom životu velikog naučnika, uzvišenoj ljubavi jedne žene prema njemu

O okviru XXIII Sajma knjige i grafike u Pirotu, Narodna biblioteka Pirot, kao suorganizator Sajma, priredila je promociju romana “Moja ljubav Nikola Tesla”, autorke, Ane Atanasković. Na promociji romana, koja je održana u holu Doma kulture, govorila je, pored autorke, i moderator književne večeri, profesorka književnosti, Sanja Živković.

Kao što smo već najavljivali, roman je intimni spis pun fascinantnih podataka i dragocenih opisa koji na potpuno drugačiji način osvetljavaju lik, delo i privatni život Nikole Tesle, jednog od najmisterioznijih i najznačajnijih naučnika svih vremena. Autorka romana, Ana Atanasković, kaže da čitaoci mogu očekivati, pored ostalog, jednu zanimljivu priču o ženi koja je najviše volela Nikolu Teslu, uz činjenice koje su malo poznate i o njoj i o njemu.

“To je bila žena koja je bila njegova prijateljica, supruga njegovog najboljeg prijatelja, i žena koja je bila zajbljena u njega, koja mu je pomagala, bila njegova mecena i prijatelj. Ja sam se potrudila da istaržim podatke i u Americi i u Rimu i da dam činjenice o još mnogo čemu, modi, hotelima, ljudima koje je Tesla sretao, od Ruzvelta do Marka Tvena, Dvoržaka, o Njujorku koji se tada intenzivno gradio. Inače, Tesla je voleo pametne žene, nije bio ženomrzac, ali nije voleo žene koje su naporne, glasne, bezobraze, imao je vrlo visoko duhovno mišljenje o ženama i smatrao je da su žene budućnost. Tesla je bio u potpunosti posvećen nauci i to je jedini razlog zašto se nije vezivao za žene i nije bio oženjen” – izjavila je Ana Atanasković.

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker