Gradska hronika

Moglo je doći do velike štete u pirotskoj Likovnoj galeriji – Na sreću, umetnička dela nisu oštećena

Rekonstrukcija Doma Vojske u Pirotu uveliko je u toku. Ovih dana radi se na postavljanju noseće čelične konstrukcije koja se na adekvatan način učvršćuje u postojeće betonske elemente. U vreme izvođenja radova došlo je do obilnih padavina i, uprkos tome što su zaštitne folije postavljene na mestima gde se radi, voda je prodrla u prostorije Likovne galerije i Doma kulture. Postojala je opasnost da umetnička dela, neprocenjive vrednosti, koja se nalaze u depou Galerije, budu oštećena, ali, na sreću, to se nije dogodilo zahvaljujući, pored ostalog, i zaposlenima u Galeriji koji su bili prisutni u tom trenutku i brzo intervenisali.

Zamenik gradonačelnika Pirota, Miloš Colić, kaže da je reč o otvorenom gradilištu i još pre izvođenja radova računalo se na mogućnost da se neke štete mogu pričiniti. Tim povodom sa izvođačem radova potpisan je ugovor da svaka šteta, bilo u samom objektu ili izvan njega, ukoliko se eventualno pričini prilikom izgradnje bude nadoknađena.

“Mi smi imali situaciju da se radilo na delu zida koji predvaja Dom Vojske i Dom kulture. Tada je pala obilna kiša i, mada je bila postavljena zaštitna folija, voda je prodrla do prostorija Galerije i prvog sprata Doma kulture. Što se tiče Galerije dobro je da umetnine koje imaju veliku materijalnu i nematerijalnu vrednost nisu oštećene. Ono što se desilo u Domu kulture i u Galeriji konstatovano je zapisnikom zajedničke komisije. Ništa nije sporno, sve treba da bude zamenjeno, okrečeno i vratiće se u prethodno stanje. Na sreću, nikakva značajna šteta nije pričinjena. Ovo je opomena za izvođača radova da u skladu sa projektom povede više računa i uzme u obzir sve ono što može da se desi, uključujući i vremenske nepogode” – izjavio je Colić.

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker