Gradska hronika

Moda, glamur i tradicija na pirotski način – Šare pirotskog ćilima ponovo “letele” modnom pistom 

Na 22. nacionalnoj nedelji mode u Novom Sadu, okupili su se dizajneri iz preko 20 država sveta, od dalekog istoka do evropskih zemalja. Prikazali su svoje talente, inspiracije, kulturu i nasleđe. Medju njima je bila i naša sugrađanka, dizajnerka Silvana Tošić koja već 8 godina veoma posvećeno, na temeljima pirotskog ali i nacionalnog simbola – ćilima, gradi svoj poseban i prepoznatljiv modni izraz. 

Na Serbia Fashion Week-u  u Novom Sadu pirotska dizajnerka, Silvana Tošić, je učestvovala treći put.  “Još uvek se sležu utisci, ali sam i te kako zadovoljna novom kolekcijom koju je moj tim nazvao” Ćilim goes to Hollywood “. Ponosna sam na sva dosadašnja predstavljanja na Serbia Fashion Week-u, ali bih istakla da su predhodne kolekcije bile više” tradicija i moda” a ovog puta je to bila “moda sa prizvukom tradicije”. Uklopili smo magične šare pirotskog ćilima u savremen modni izraz i ako je suditi po reakciji publike i modnih stručnjaka koje su bile fantastične,  uradili smo pravu stvar” – kaže Tošićeva.

Za pirotsku dizajnerku ovo je bila  prilika da se upozna sa radom drugih dizajnera iz zemlje i sveta, da se razmene iskustva i naprave kontakti. “Posebno sam ponosna na svoje manekenke koje su iz različitih krajeva Srbije i regiona-a,  imala sam i jednu Ruskinju, na neverovatan način iznele kreacije-što je itekako važno prilikom predstavljanja odevnih komada sa tradicionalnim motivima. Uvek se trudim da i muzika prati kreacije na adekvatan način iako mnogi na to ne obraćaju pažnju, ali se na taj način pravi kompletan izraz. Ovoga puta sam odabrala instrumental, u pitanju je srpsko tradicionalno kolo Bojerka iz 19.veka a nazivaju ga i prvim srpskim valcerom” – kaže Silvana Tošić.

Period priprema za odlazak na Serbia Fashion Week je za dizajnerku i njen tim  bio izuzetno naporan,  radilo se danonoćno i što se tiče veza i šivenja ali i pripreme organizacije u Pirotu i posebno Novom Sadu.  “Veoma sam zahvalna svom timu, svi smo bukvalno danonoćno radili. Takođe mi je i ovog puta grad pružio podršku  a ja sam se trudila da i grad i sve nas predstavim na nabolji i dostojanstven način. Značajnu podršku sam  kao i uvek  imala od medija kako u Pirotu, tako i od kolega  na Javnom servisu ali sam govorila o najnovijoj kolekciji i u  medijima koji su specijalizovani za modu” – ističe Tošićeva.      

Tošićeva kaže da je na ovogodišnjem Serbia Fashion Week-u bilo  interesantnih susreta sa drugim Piroćancima iz sveta mode.  “Naš Piroćanac sa umetničkim imenom “De Marco” je bio na Serbia Fashion Week-u  jedan od zvaničnih fotografa tako da su ovog puta boje Pirota medju dizajnerima iz 22 zemlje “branile” tri Piroćanke i jedan Piroćanac. A, još jednom je potvrđeno da živopisne šare pirotskog ćilima itekako dominiraju gde god da se nađu i da im je odavno mesto ne samo u Muzejima, već i na crvenom tepihu” – poručuje pirotska dizajnerka Silvana Tošić.

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker