Gradska hronika

Mleko u prodavnicama skuplje a količine nedovoljne

Ovih dana i u pirotskim prodavnicama primećuje se da mleka nema u dovoljnim količinama. Rafovi na kojima je obično izloženo mleko različitih proizvođača sada su poluprazni ili popunjeni drugim artiklima. Informacija koja se može dobiti od prodavaca je da će dopuna stići.

Na sednici Vlada Srbije koja je održana u utorak  povećana  je maksimalna dozvoljena cena mleka UHT sa 2,8 odsto mlečne masti na 128,99 dinara, sa prethodnih 119,99 dinara. Istovremeno maksimalna trgovačka marža za sve vrste UHT mleka smanjena je sa 12 na pet posto. Vlada Srbije zabranila je izvoz svežeg mleka i pojedinih mlečnih proizvoda do 30. septembra, piše euronews.

Kompanija IMLEK je saopštila da je proizvodnja sirovog mleka u Srbiji smanjena zbog rasta troškova, pre svega zbog poskupljenja stočne hrane, da je to uzrok smanjenog otkupa od proizvođača, ali da nema trajne nestašice mleka. Nema razloga za brigu da će biti trajne nestašice mleka“, navodi se u odgovoru na pitanja Bete da li je smanjen otkup mleka, zašto se otkupna cena godinama ne povećava iznad 40-50 dinara po litru, a Imlekovi proizvodi u prodavnicama poskupljuju.

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker