Obrazovanje

Mlekarska škola u Pirotu – čuvar brenda pirotskog kačkavalja

Predstavnici Mlekarske škole sa domom učenika „Dr Obren Pejić“ iz Pirota učestvovali su u četvrtak 7.11.2019. godine na prvom Švajcarsko-srpskom forumu o proizvodima sa geografskim poreklom u organizaciji SEEDEV-a konsultantske kuće za podršku ruralnog razvoja, projekata prekogranične saradnje i evropske integracije i NALEDA-a (Nacionalne Alijanse za Lokalni Ekonomski Razvoj. Delegaciju Mlekarske škole su činili direktor škole Nenad Đorđević i šef mlekarske radionice profesor Aleksandar Mančić.

Na forumu je bilo reči o pokretanju dijaloga o značaju proizvoda sa geografskim poreklom i oznake kvaliteta kao jedinstvenog alata za brendiranje lokalnih zajednica i podsticanje ekonomskog rasta. Ovom prilikom predstavljeni su primeri najbolje prakse iz Švajcarske, kao i mogućnosti partnerstava sa privatnim sektorom u promociji autentične hrane i rukotvorina.
Skup su u uvodnom obraćanju pozdravili Vladan Vasić, gradonačelnik Pirota, Vuk Radojević, pokrajinski sekretar za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu i Nj.E. Philippe Guex, ambasador Švajcarske u Srbiji. Iskustva Švajcarske i Francuske u brendiranju zemlje kroz lokalne proizvode preneli su Alain Farine, predsednik Asocijacije Proizvođača Švajcarske i Nathalie Vucher, predsednica Komisije za oznake geografskog porekla iz Francuske.
Na kraju su u panel diskusiji, u kojoj su učestvovali između ostalih i Branislav Raketić iz Ministarstva poljoprivrede, Dušanka Golubović, gradonačelnik Sombora, Zoran Dragojević, Zavod za zaštitu intelektualne svojine, preneta iskustva i planovi u brendiranju proizvoda iz Srbije.
Da podsetimo, Mlekarska škola je proizvođač pirotskog brenda „Kačkavalja od kravljeg mleka sa zaštićenim geografskim poreklom“. U proizvodnji ovog brenda Pirota i Srbije učestvuju, kroz rad na praktičnoj nastavi, i učenici ove škole, obrazovnog profila prerađivač mleka.

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker