Lokalna samouprava

Mlekarska škola prvi ovlašćeni proizvođač pirotskog kačkavalja

Tri godine nakon zaštite geografskog porekla pirotskog kačkavalja, koju je inicirao Grad Pirot, Mlekarska škola Pirot postala je prvi ovlašćeni korisnik oznake geografskog porekla pirotskog kačkavalja pa će u buduće svako parče pirotskog kačkavalja koje se nađe na tržištu imati specijalnu markicu i bar-kod, izdate od strane Ministarstva poljoprivrede,  na osnovu koga će moći da se utvrdi kad je i gde proizveden kačkavalj. Ovo će praktično značiti da neće biti moguće proizvoditi kačkavalj sa oznakom pirotski kačkavalj u drugim delovima zemlje, što je ranije bio prilično izražena pojava pa su se pod markom pirotskog kačkavalja prodavali proizvodi lošeg kvaliteta. 

Kako je Pirotskim vestima kazala samostalni stručni saradnik za poljoprivredu u Gradskoj upravi Pirot Vesna Lazarević, stručnjaci Mlekarske škole, koji su i učestvovali u procesu zaštite pirotskog kačkavalja, kako bi postali prvi ovlašćeni korisnik i proizvođač pirotskog kačkavalja, angažovali su sertifikacionu kuću koja je izvršila sve provere i izdala sertifikat da se u Mlekarskoj školi pirotski kačkavalj proizvodi u skladu sa Elaboratom o zaštiti oznake geografskog porekla pirotskog kačkavalja.

-Konsultovan je i Zavod za intelektualnu svojinu, tako da je po završetku celog posla Mlekarska škola zvanično dobila status ovlašćenog korisnika oznake zaštite geografskog porekla pirotskog kačkavalja. Svako parče pirotskog kačkvalja u bilo kojoj trgovini imaće markicu sa bar kodom pa će se za bukvalno svaki proizvod znati gde i kad je proizveden. Markice su već stigle i prve količine kačkavalja spakovane sa zaštićenom etiketom-kazala je Lazarevićeva Pirotskim vestima.

Delegacija Ministarstva poljoprivrede, kako Pirotske vesti saznaju, posetiće Mlekarsku školu 3. marta gde će na prigodnoj svečanosti biti prezentovan pirotski kačkavalj.

foto Mlekarska škola

 

 

Slične vesti

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker