Obrazovanje

Mlekarska škola i Superior na zajedničkom zadatku – donacija sadnica borovice pirotskoj školi

Još jedna eminentna firma je otvorila vrata Mlekarskoj školi sa domom učenika „Dr Obren Pejić“ iz Pirota.  Ovu školu je pre nekoliko dana  posetila predstavnica firme Superior iz Velike Plane, doniravši pritom dvadesetak sadnica borovnice. Mlekarska škola je u međuvremenu obezbedila saksije i supstrat za sadnju, te ove sadnice krase dvorište Mlekarske škole.

Firma Superior bavi se proizvodnjom semenskog materijala u povrtarstvu i sadnicama žbunastih voćarskih kultura, posebno borovnica. Trideset godina unazad se  bavi ukrštanjem novih sorti i hibrida sa osobinama koje zahteva krajnji potrošač.  U Srbiji ima najveći rasadnik borovnica čije sadnice distribuiraju na naše tržište.
Marijana Đorđević, diplomirani inženjer agronomije, danas  menadžer prodaje u ovoj firmi, je i sama bivši učenik Mlekarske škole iz Pirota.
U razgovoru sa direktorom Mlekarske škole bilo je reči o mogućnostima saradnje. Superior iz Velike Plane je spreman da otvori vrata učenicima i nastavnicima Mlekarske škole kako bi se bliže upoznali sa novim tehnologijama i načinu selekcije i ukrštanja biljaka i dobijanja novih sorti. Ovo će biti posebno interesantno za novi obrazovni profil koji je u planu upisa za sledeću školsku godinu – tehničar za biotehnologiju. Učenici koji upišu ovaj obrazovni profil će imati priliku da stiču znanja iz ove oblasti.
Direktor Mlekarske škole je tom prilikom istakao: “ Veliko mi je zadovoljstvo da smo danas imali priliku da se upoznamo i razmenimo svoja iskustva i razmotrimo mogućnosti saradnje naše dve institucije, na obostrano zadovoljstvo. Drago mi je da u našoj zemlji postoje firme koje veliku pažnju poklanjaju oplemenjivanju znanja kod mladih ljudi svesni da su veze između škole i socijalnih partnera u neraskidivoj vezi. U ovoj firmi vidimo potencijal za saradnju gde će naši đaci imati priliku da uče od najboljih i lično se obogaćuju znanjem iz ove oblasti. Kako je napomenuto, biotehnologija, poljoprivreda, proizvodnja i prerada hrane imaju najveći potencijal za rast u godinama koje su pred nama. Firma Superior je još jedna u nizu saradnika, socijalnih partnera Mlekarske škole koja nam je otvorila vrata i pružila mogućnosti za sticanje znanja novih biotehnologa.“
Marijana Đorđević je rekla: “ Drago mi je da smo uspostavili kontakt sa prehrambenim institucijama u našoj zemlji. Cilj nam je da u narednom periodu razvijemo saradnju sa što većim brojem poljoprivredno-prehrambenih škola.  Posebno mi je drago da je prvi kontakt ostvaren sa Mlekarskom školom, koju sam i sama pohađala devedesetih godina i koja mi je usadila ljubav prema poljoprivredi i prehrambenoj industriji. Nadam se da će u vremenu koje je pred nama naša saradnja rasti i razvijati se na obostrano zadovoljstvo“.

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker