Gradska hronika

Mlekarska škola – čuvar tradicionalne recepture za spravljanje pirotskog kačkavalja sa Stare planine

U okviru obrade elemenata nematerijalnog kulturnog nasleđa istočne Srbije Mlekarska škola je imala čast da 23.8. predstavi brend pirotskog kačkavalja u Centru za nematerijalno kulturno nasleđe pri Etnografskom muzeju u Beogradu.

Prezentacija je imala za cilj prepoznavanje, praktikovanje i prenošenje kulturnog nasleđa narednim generacijama. Mlekarska škola ima veliki značaj upravo u prenošenju znanja i veština izrade Pirotskog kačkavalja budućim generacijama. Svojim aktivnostima kroz nastavu, interakcijom sa decom svih uzrasta, prisustvom na Sajmovima upravo čini ceo obrazovno-proizvodni proces održivim. Poreklo, istorijat, značaj, karakteristike i postupak proizvodnje predstavila je nastavnica stručnih predmeta Jelena Minić. U svom iscrpnom izlaganju posebno je istakla značaj Mlekarske škole kroz dugogodišnji rad, nastavnika i učenika koji su dali nemerljiv doprinos očuvanju vekovne tradicije.


Veliki broj zainteresovanih posetilaca pomno je slušalo prezentaciju profesorke Jelene. A na kraju je imalo i priliku da se na licu mesta uveri u kvalitet proizvoda Mlekarske škole kroz degustaciju.

Slične vesti

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker