Gradska hronika

Mladi volonteri mere krvni pritisak i šećer u krvi stanovnicima udaljenih pirotskih sela

U toku je realizacija projekta „MLADI NA SELU – OD HUMANOSTI DO ZNANJA “ koji je podržan od strane Grada Pirota, a u organizaciji Udruženja za ekologiju Gea i dr Snežane Stavrić.  U okviru projekta srednjoškolci i mladi volonteri, zajedno sa mentorom – lekarom i pomoćnicima, obilaze stanovništvo udaljenih sela u Pirotskom okrugu i mere krvni pritisak i šećer u krvi seoskom stanovništvu u cilju kontrole zdravstvenog stanja i prevencije pojave komplikacija.

Na radionicama koje održala dr Snežana Stavrić  volonteri su stekli iskustvo u merenju osnovnih zdravstvenih parametara i naučili o značaju kontrole istih.  Do sada su učenici Srednje medicinske škole u Pirotu i Gimnazije obišli skoro sve kuće u selima  Koprivštica, Pokrevenik i Rasnica, merili krvni pritisak i šećer u krvi, podelili vitamine starim  i nemoćnim osobama i razgovarali sa meštanima.

Ovim projektom se pruža mogućnost da se mladi ljudi angažuju, da uzmu aktivno učešće u društvenom životu na lokalnom nivou, da  steknu znanja iz oblasti zdravlja a ujedno se  podstiče  humanitarni rad i razvija empatija. Ujedno se  kroz obilazak seoskog stanovništva i seoskih sredina bolje upoznaju sa svojom okolinom, životom i ljudima na selu. U  narednom periodu planiran je  obilazak i drugih udaljenih sela.

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker