Sport

Mladi šahista iz PIROTA plasirao se na Državno finale

Tokom 11. sezone Plazma Sportskih igare mladih odigrano je preko 30 Banca Intesa kvalifikacionih šahovskih turnira za decu uzrat 2013 i mlađi/đe i 2009 i mlađi/đe. Gradovi su pažljivo birani, tako da je cela Srbija bila ravnomerno uključena. Za razliku od prošle godine učestvovalo je neuporedivo više takmičara. Cilj je bio masovnost i pronaženje novih talenata u mladjim kategorijama. Sve kvalifikacione turnire osim masovnosti pratila je i veoma jaka konkurencija, ali i neverovatna motivacija takmičara za prolazak dalje. Sportsko ponašanje takmičara i fer plej igrača krasili su sve turnire od samog početka.

Takmičenja su se igrala u četiri grupe (mladje i starije devojčice i mladji i stariji dečaci). Igralo se na digitalnim satovima uz kompjutersko parovanje (švajcarac ili berger u zavisnosti od broja igrača), pet kola, na tempo igre od 10 minuta + 5 sekundi bonifikacije. Broj odigranih kola i ubrzani tempo igre pokazao se kao nešto što takmičarima odgovara i gde se jako dobro snalaze. Novim Pravilnikom Banca Intesa turnira u šahu uspeli smo da rešimo i probleme oko deobe mesta, dodatni kriterijumi su jasno definisani i plasmani su realni.

Ukupno je učestvovalo više dečaka, ali smo ove godine, uloženim dodatnim naporom kod motivacije devojčica za ovu divnu igru, na nekoliko kvalifikacionih turnira imali jednak broj dečaka i devojčica što je vrlo retka pojava.

„Regionalna takmičenja igrali su iskusni igrači koji su svojim plasmanima na kvalifikacionim turnirima stekli pravo učešća, pa su  turniri samim tim bili zatvorenog tipa. Konkurencija je bila jaka i mnogi igrači koji godinama treniraju šah, ove godine nisu uspeli da se plasiraju na državno finale. Bilo je i suza. Pobednici regionalnih takmičenja posebno su se oduševili peharima, kao nagradama, za prva tri mesta. S obzirom da su to uglavnom šampioni Srbije u svojim uzrastnim kategorijama i ove godine u Splitu, na medjunarodnom finalu očekujemo pregršt osvojenih šahovskih medalja, jer osim masovnosti, imamo i kvalitet“,kaže Marija Lukić direktor turnira.

Regionalno takmičenje u Nišu odigrano je 08.06.2024. Pravo učešća imali su takmičari koji su se plasirali na kvalifikacionim turnirima koji su odigrani u Zajčaru, Boru, Nišu, Vranju, Surdulici, Lebanu, Soko Banji, Vlasotincu.

Pobednici su sledeći:

Mladji dečaci

  1. Andrej Burgić/ Niš, 2. Bogdan Tomić /Pirot, 3. Dimitrije Dinčić/ Niš

Mladje devojčice

  1. Nora Jocić Pančevo, 2.Tea Markovićc/ Petrovac na Mlavi, 3. Darija Mitić /Surdulica

Stariji dečaci

  1. Dimitrije Tomić/ Pirot, 2. Velja Nedeljković/ Niš, 3. Kosta Markovic/ Niš

Starije devojčice

  1. Nina Jocić/ Pančevo, 2. Mia Ilić /Petrovac na Mlavi, 3. Ružica Ajdinović/ Surdulica

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker