Gradska hronika

Mladi protiv alkohola!

Mladi iz 17 gradova Srbije dižu svoj glas za promociju životnog stila bez alkohola 28.avgusta 2015.godine. Ovog dana održaće se 23 javne akcije pod nazivom:“Lažna sloboda – životni stil bez alkohola“ u; Kikindi, Sjenici, Novom Pazaru, Beogradu, Novom Sadu, Boru, Loznici, Nišu, Leskovcu, Zaječaru, Somboru, Bačkoj Palanci, Bečeju, Kragujevcu, Pančevu, Pirotu i Požarevcu.

11920342_10207312293506741_160843631_n

Javna akcija u  Pirotu će se održati u na Trgu Pirotskih ratnika, ispred Doma Kulture u Pirotu  sa početkom u 19:00h i trajaće do 22:00h.  Organizator javne akcije  u Pirotu  je Udruženje Pirgos u saradnji sa udruženjem Vizija.

Javne akcije se organizuju od strane neformalne mreže 26 udruženja mladih i za mlade, kao i kancelarija za mlade, pod koordinacijom Centra za omladinski rad. Celokupan događaj je finansiran od strane Ministarstva omladine i sporta i švedske organizacije IOGT–NTO.

Osnovni cilj javne akcije je promocija zdravih stilova života, kao i da se ukaže na problem konzumacije alkohola među mladima.

Prema istraživanju:“Položaj i potrebe mladih u Srbiji“, koje je rađeno za potrebe Ministarstva omladine i sporta (2014), 49% mladih koji su učestvovali u straživanju je kozumiralo alkohol u proteklih 30 dana, od čega je 62,1% muškaraca, a 35,9% žena. Skoro polovina mladih (48.5%) najčešće pije vikendom kada izlaze u grad sa društvom, i to najčešće čine srednjoškolci od 15-19 godina (59,6%). Konzumacija alkohola je uslovljena društvenim normama i medijskim porukama od strane alkohol industrije na osnovu kojih nastaju mitovi o uticaju alkohola. Najčešći mitovi kod mladih su da je alkohol zaslužan za dobru zabavu, da podiže samopozdanje, kao i da doprinosi seksualnom uzbuđenju i uspehu. Problemi koje alkohol direktno ili indirektno prouzrokuje su: narušavanje normalnog fizičkog i psihičkog razvoja, antisocijalno ponašanje, adolescentska trudnoća, polno prenosive bolesti, prerana smrt, itd.

Javnim akcijama želimo da upoznamo mlade sa stvarnim efektima alkohola, kao i da ukažemo da je dobra zabava moguća i bez alkohola.

Slične vesti

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker