Gradska hronika

Mladi i održivi razvoj

Društvo za zaštitu životne sredine „Stara planina” iz Pirota realizuje projekat Mladi i održivi razvoj – partneri za budućnost“.

Suština projekta je da u periodu realizacije izradimo i primenimo regionalni program obrazovanja za održivi razvoj, a u saradnji sa srednjim školama iz regiona. To bi deci približilo ideju pojma „održivi razvoj“, na njima prihvatljiv i zanimljiv način. Po nama, najbolji način da mladi uče o održivom razvoju je kroz dvodnevniizlet koji je posvećen obilazku prirodnih znamenitosti ali i obilasku ljudi koji razvijaju poslove na principima održivog razvoja. Tu pre svega mislimo na eko – turističku ponudu ali i na organsku poljoprivredu, stočarstvo, pčelarstvo i sl.

O3.-6. aprila 2018.g., u dve grupe, sukupno 50 učenika Tehničke škole Pirot, Mlekarske škole Dr Obren Pejić“ iz Pirota i Gimnazije Sveti Kirilo i Metodije“ izDimitrovgrada, u pratnji profesora, obišli smo farmu Sergeja Ivanova, etno kuću Nikolov u selu Vlkovija, pčelare u Donjoj Kamenici, ribnjak na Vrelu, Rosomačko ždrelo, vodopad Tupavicu, sela Dojkince, Slavinju i Rsovci.

Sve posete pratila su predavanja i razgovori sa domaćinima na temu održivog razvoja. Cilj izleta bio je da kod učenika podstaknemo interkulturalne kompetencije, timski rad, uzajamnu komunikaciju i razumevanje problema održivog razvoja i njegovog socioekonomskog konteksta.

Smatramo da je rezultat naših aktivnosti upravo to što je jedan broj učenika-srednjoškolaca iz regiona Stare planine razumeo ozbiljnost problema ugroženosti prirodnih resursa i shvatio kolika je neophodnost poštovanja principa održivog razvoja.

Smeštaj, ishranu i prevoz za ove dve grupe srednjoškolaca obezbedilo je Društvo za zaštitu životne sredine Stara planina” iz Pirota sredstvima SEEDLING programa koji realizuje Regionalni centar za životnu sredinu za Centralnu i Istočnu Evropu (REC). Program finansira Austrijska razvojna agencija (ADA).

Slične vesti

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker