Politika

Miša Vacić: Danas je Sv. Trifun, a ne dan zaljubljenih

Predsednik Srpske Desnice i kandidat za predsednika Srbije Miša Vacić obeležio je današnji praznik Sv. Trifuna sa vinogradarima u okolini Pirota gde je u selima Ragodeš i Staničenje prisustvovao običaju “Zarezoja”, kako još nazivaju ovog sveca u tom kraju.

Miša Vacić sa odbornicima Srpske Desnice iz Pirota Ninoslavom i Dejanom Ćirićem

– Danas nije nikakav dan zaljubljenih već Sv. Trifun, zaštitinik vinogradara. Srbi treba da slave svoje pravoslavne praznike, a ne zapadne koje nameće potrošačka kultura. Izabrao sam danas da budem u predivnim pirotskim selima, a ne da ispijam kafu u “krugu dvojke” – rekao je Vacić koji je inače pre nekoliko godina prisustvovao ovom običaju sa srpskim vinogradarima iz Sirinićke župe.

Vacić je podsetio da je njegova porodica poreklom iz pirotskog ovog kraja i da mu je otac pričao da se igrao u nepreglednim vinogradima i odrastao na grožđu. On je rekao da budućnost srpskog vinogradarstva nije u ulasku u EU već u izvozu u Rusiju i Kinu.

– Čemu da se naši vinogradari nadaju u EU kad EU tera svoje vinogradare da zatiru vinograde jer je njihovo tržište već prezasićeno. Srbija najviše izvozi vina u zemlje regiona poput BiH i Crne Gore, kao i Rusiju i Kinu. Rusija je najveći uvoznik srpskog vina. Naš izvoz raste iz godine u godinu što pokazuje da je budućnost našeg vinogradarstva van EU – objasno je Vacić.

Vacić je poručio da Srbija mora više da ulaže u vinogradarstvo.

– Srbija mora više da ulaže u svoje vinogradare i poljoprivredu. Umesto da se finansiraju neradnici iz beogradskog kruga dvojke, razne NVO koje rade protiv Srbije i truju srpsku omladinu štetnim ideologijima, novac treba usmeriti na one koji proizvode i koji povećavaju naš izvoz – objasnio je on.

Sela Ragodeš i Staničenje osim po vinogradarstvu, poznata su i po tome što tokom okupacije u Drugom svetskom ratu bugarski okupatori nisu smeli da zanoće u tim selima niti da imaju stalnu vojnu postavu.

Saopštenje SD

foto SD

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker