Gradska hronika

Ministarka Mihajlović najavila ulaganja u HE Pirot

Ministarka energetike Zorana Mihajlović posetila je danas Hidroelektranu Pirot gde je nakon razgovora sa rukovodstvom elektrane najavila ulaganja države u osavremenjavanje hidroelektrane u vrednosti od 10 do 20 miliona evra.

_DSC8237_resize

-Poslovodstvo EPS-a i ministarstvo će raditi na planu ulaganja u HE Pirot, i moguće je da će to već biti sastavni deo ovogodišnjeg plana poslovanja EPS-a, koji uskoro treba da bude usvojen. HE Pirot najmladja hidroelektrana u Srbiji stara 23 godine, koja radi prilikom vršnog opterećenja elektroenergetskog sistema Srbije. Ovaj kraj ima odličan hidropotencijal, ali i veliki broj sunčanih dana tokom godine tako da je odlična prilika za investiranje u obnovljive izvore energije vode i sunca. Ovde imate 23 lokacije za mini hidrocentrale što je odlična prilika za sve investitore-izjavile je ministarka Mihajlović i dodala da će ona lično posredovati da se sve nesuglasice koje postoje na relaciji HE Pirot-opština Pirot izglade jer je to u interesu društvene zajednice.

_DSC8305_resize

Ministarka Mihajlović je nakon obilaska pogona HE Pirot i kontrolne sobe iz koje se kontroliše rad elektrane, obišla Upravni okrug Pirot, kratko je razgovarala sa građanima na centralnom gradskom trgu u Pirotu, a obišla je i prostorije SNS-a u Pirotu gde je razgovarala sa članovima stranke.

tekst i fotografije Aleksandar Ćirić

Slične vesti

13 Comments

 1. Nadam se da je neko informisao ministarku o tome da HE Pirot ne postuje propisani rezim rada, tj. da se voda direktno uliva u Nisavu, a propisano je da ide prvo u kompenzacione bazene 1 I 2. Ne postujuci ovu regulativu, hidroelektrana skoro da je unistila citav zivot u reci. Velika kolicina vode odnosi ikru i riblji fond je pred unistenjem. Verujem da je potrebna samo dobra volja da bi se resio ovaj problem. Vlasti su se menjale, ali do sada se nijedna politicka partija nije zauzela po ovom pitanju.

 2. Gospodjo Mihajlovic, govorite o odnosu Opstina Pirot – He Pirot. Sta je bila svrha vaseg dolaska. Da popravite te odnose. Zasto niste onda seli sa predsednikom opstine pa culi i drugu stranu, odnosno pravu sliku stanja stvari. Zasto vas rukovodstvo HE nije upoznalo sa mukama koje gradjani Pirota, pibolovci, kupaci imaju zbog nepostovanja rezima rada HE. Voda se direktno ispusta u reku, pomor riba, Nisava neupotrebljiva za kupanje itd. Da li znate kakvo je misljenje mestana sela Temska, kojima je He obecala sve i svasta, a nista nije odrzala. Pirocanci traze samo da postujete zakon i radite u skladu sa zakonskim odredbama. U vreme mresta ispustite vodu i pobijete svu mladj. To je stvarno stanje stvari na terenu. Inspekcije ne rade svoj posao, pa se izgleda zato i nacelnik okruga toliko znoji. Proverite koliko su puta intervenisali vezano za rad HE, vezano za iskop sljuncanog materijala u Nisavi kod Sukova, vezano za unistavanje obradivog poljoprivrednog zemljista. A posto ste legalista, a imate i sve resore i inspekcije u rukama proverite da li HE ima sve dozvole za rad!

 3. Dali i ovaj obilazak Piota pre izbora nije samo još jedno obećanje za pridobijanje zlasača?. Kako se sete Pirota i Južne Srbije samo u predizbornim kampanjama?. Pitanja na tu temu je mnogo a odgovori, do sada su se svodili na onu mudru ” obećanje ludom radovanje”. Ako imaju hrabrosti i odgovarajuće programe, zašto ne prikažu planove za budućnost Prvog maja, Tigra, kožarske industrije, napuštena sela na Staroj planini i slične,

 4. Ministarka Mihajlovic je, koliko sam ja video iz priloga, bila veoma jasna. Bez saradnje Opstine i HE Pirot, problemi se gomilaju. URS u Opstini a DS u HE Pirot. Nesto od ta dva odmah menjati ili bolje oba. I jedni idrugi nesposobni.

 5. Koliko sam informisan, HE Pirot je u obavezi da u niskom vodostaju odredjenu kolicinu vode ispusta u Temsticu, kako bi se odrzavao bioloski minimum. Sumnjam da oni postuju ovo pravilo, a sa druge strane hteli su i da prevedu i ovu reku u jezero, pod maskom prevodjenja ” viska velikih voda” Nisu uspeli. Stanovnici Temske su pokazali nama u gradu kako se treba boriti za svoju reku.

 6. Počela je kampanja, podjednako prljava, kao i predhodne. Ministarka Mihajlović, i njene kolege iz Vlade, kao uostalom i njeni predhodnici, nemilice troši državne resurse u stranačke svrhe. Na to, ovih dana, upozorava Agencija za borbu protiv korupcije. Dokaz za to je i prisustvo članova SNS u HE “Pirot”. Trebalo je pitati ministarku Mihajlović – po kom osnou su se u prostorijama državnog, javnog preduzeća našli Lale, Dima, Koviljka….. Blamaža za Državu, EPS, Vladu, ali i SNS, stranku koja pretenduje da promeni Srbiju.

  1. Nista oni nece promeniti osim svoje stanje na racunima. Lale, Dima i ostala svita su obican vic, a narod jos gori kada im veruje. Nije mi samo jasno da li smo toliko glupi ili toliko mnogo glupi???

 7. Поштована госпођо Министарка, имамо једно питање:
  Кажете да разговарате са народом, али по сликама које ваши СНС-ови ботови каче о Вашем госотвању у Пироту нигде нема разговора са народом. Само са масним лицима и краватама! Зашто?

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker