Gradska hronika

Ministarstvo turizma sa 12 miliona dinara podržalo nastavak radova u Tvrđavi “Kale” koja je sve interesantnija turistima

Pirotska Tvrđava “Kale” otvorena je za posetioce ovog leta posle velikih radova na postavljanju elektroenergetskih instalacija i telekomunikacionih vodova kroz ceo objekat. Takođe, Istočna kula i Suvenirnica dobile su nov nameštaj i panoe uz adekvatnu rasvetu. U narednom periodu trebalo bi da se urede preostale tri kule. Ono što je najvažnije jeste nabavka multimedijalne opreme za prikazivanje određenih kulturno istorijskih sadržaja na osnovu elaborata koji predviđa pet postavki u pet kula gornjeg grada srednjovekovne tvrđave. U međuvremenu, grad Pirot je od Ministarstva trgovine, turizma i telekomunkacija dobio 12 miliona dinara za nastavak radova, kaže, Bojan Ranđelović, pomoćnik gradonačelnika Pirota.

Srednjovekovna srpska tvrđava Momčilov grad

“Ovim projektom predviđeno je uvođenje video nadzora u gornjem, srednjem i donjem gradu, zatim nabavka multimedijalnih kioska koji će prikazivati određene digitalne sadržaje, istorijske i servisne informacije vezane za grad Pirot. Ono što nas očekuje u narednih godinu ili dve jeste veliki posao na definisanju samih mutimedijalnih sadržaja. Tu ćemo formirati multidisciplinarnu radnu grupu koja bi trebalo da definiše sve te sadržaje kako bi Tvrđava dobila potpuni sadržaj, da posetioci imaju šta da vide i saznaju od istorijskih činjenica vezanih ne samo za Pirot već i Srbiju, počev od antike pa do savremenog doba” – izjavio je Ranđelović.

Inače, Tvrđava “Kale” otvorena je za posetioce svakog dana, a naročito vikendom poseti je veliki broj turista. U planu je da ubrzo, najverovatnije početkom iduće godine, Muzej Ponišavlja dobije objekat na upravljanje, kako bi počeo da funkcioniše i kao muzejska postavka.

 

 

 

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker