Obrazovanje

Ministarka prosvete Slavica Đukić Dejanović posetila OŠ “Dušan Radović” u Pirotu

Ministarka prosvete, Slavica Đukić Dejanović, posetila je Školu „Dušan Radović“ gde je razgovarala sa učenicima u pojedinim  odeljenjima, obišla  predškolce i decu u produženom  boravku. Direktorka škole, Nataša Branković upoznala je ministarku sa  istorijatomom škole, projktima i trenutnim dešavanjima kao planovima za dalji razvoj i unapređenje rada škole. Ministarka Đukić Dejanović istakla je da Ministartsvo prosvete i Vlada Republike Srbije svakodnevno radi na povećanju bezbednosti dece u školama i vrtićima pored osnovne fukcije koja podrazumeva vaspitno obrazovni rad.

Ministarka prosvete, Slavica Đukić Dejanović istakla je da se podrazumeva osavremenjavanje vaspitno obrazovnog rada, da mora biti izraženo zajedništvo deteta, roditelja i nastavnika ali i bezbednost dece kao najbitnija komponenta  što zajedno dovodi do kvalitetnog rada nastavnika i bezbrižnosti roditelja. „Na tome puno radimo, ovih dana smo imali direktnu komunikaciju sa predstavnicima Ministarstva unutrašnjih poslova, dva ministartsva privode kraju  protokole o tome šta treba činiti da bi bezbednost dece bila na najvišem mogućem nivou u postojećim okolnostima, šta treba da učine oba  ministartsva  i šta zajednički Vlada treba da učini“ – kaže ministarka prosvete.

Ona kaže da su protokoli prosleđeni kabinetu premijerke i da će detalji uskoro biti poznati.“Jedna od pretpostavki da bismo svi bili sigurni da onog momenta kad deca napuste školu, obdanište, srednju školu, kad nema ni nastavnika, ni dece, ni vaspitača u školi da se mora detaljno pregledati svaka učionica i da se posle toga mora zaključati i da se sutradan ponovo uradi pregled pre početka nastave.“ – kaže ministarka prosvete i navodi da  je važno da direktori sa svojim timovima imaju stručnjake koji im pomažu u proceni šta treba da urade u pojedinim rizičnim poput dojave o postavljenoj bombi. „Sigurnost nastavnika potiče od dobre organizacije za koju je zadužen direktor i mi tu pružamo kontinuiranu podršku“ – kaže Đukić Dejanović.

Ona ističe da je pored fizičke bezbednosti psihološka podrška uslov bez koga se ne može. Onog momenta kad dete polazi u školu i kada mu roditelji kažu da je učiteljica, nastavnica ili vaspitačica uz njega i da ne treba da brine. kada roditelj to iskreno oseća i kada to  kaže svom detetu mi smo 50% mentalnih problema anulirali“ – rekla je ministarka.

Prema njenim rečima zbog svega što deca čuju i saznaju od svojih drugara ili preko društvenih mreža velika pažnja se poklanja edukaciji. „Sa stručnjacima sa Filozofskog fakulteta sa Udruženjem psihologa, sa stručnjacima Instituta za mentalno zdravlje kontinuirano imamo savetovališta koja svakom detetu i svakom roditelju kome je pomoć potrebna stoje na usluzi“ – rekla je ministarka prosvete.  Ljudi koji se bave psihološkom podrškom  dece i roditelja su prema rečima minsitarke na lokacijama van  škole i van zdravstvenih ustanova, obično u institucijama kulture i tu su 24 sata na raspolaganju učenicima, roditeljima i nastavnicima.

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker
https://c2p.cleverwebserver.com/dashboard/ca77f177-fd69-11ee-96b8-cabfa2a5a2de