Lokalna samouprava

Ministarka Mihajlović upoznala načelnike okruga za novim zakonima u oblasti rudarstva i energetike

Potpredsednica Vlade Srbije i ministarka rudarstva i energetike, prof. dr Zorana Mihajlović, održala je sastanak u Nišu sa načelnicima upravnih okruga u Srbiji na kojem se razgovaralo o novim zakonima iz oblasti rudarstva i energetike – Zakonu o energetskoj efikasnosti i racionalnoj upotrebi energije i Zakonu o korišćenju obnovljivih izvora energije. Ono što je veoma važno, smatra načelnica Pirotskog upravnog okruga, Dragana Tončić, jeste da se razgovaralo i o realizaciji projekata u ovim oblastima.

Načelnica Pirotskog okruga, Dragana Tončić, kaže da je ovim sastankom nastavljena dobra praksa saradnje sa načelnicima okruga u Srbiji, samim tim i sa lokalnim samoupravama.

-“Zakon o korišćenju obnovljivih izvora energije je prvi poseban Zakon koji predviđa zelenu Srbiju. Plan je da se do 2050. godine realizuje niz aktivnosti kako bi Srbija bila zelena zemlja. Akcenat je na podsticaju rada elektrana koje koriste obnovljive izvore energije – vetar, sunce, vodu, biomasu, prirodni gas, geotermalnu vodu i biorazgradivi otpad. U narednom periodu obezbediće se odgovarajuće subvencije kao podsticaj pralaska na obnovljive izvore energije.”

Drugi deo sestanka posvećen je Zakonu o Energetskoj efikasnosti i racionalnoj upotrebi energije koji je posebno interesantan za Pirot, s obzirom da je Pirot već aplicirao za sredstva kod ministarstva za realizaciju projekta podizanja energetske efikasnosti u individualnim domaćinstvima.

dragana Toncic

“Poziv lokalnim samoupravama za apliciranje za sredstva prema programu RELOF 2 bio je do 21. maja. To je pilot projekat koji se radi u saradnji sa Vladom Švajcarske. Jedino je grad Pirot aplicirao sa 5 miliona dinara za projekat energetske efikasnosti. Projekat podrazumeva 50 posto bespovratnih sredstava od strane ministarstva preko jedinica lokalnih samouprava, a 50 posto građani učestvuju u tom paketu koji budu dobili. Trenutno, Ministarstvo energetike raspolaže sa samo 54 miliona dinara, što je malo jer je velika zainteresovanost građanstva za energetsku efikasnost koja podrazumeva zamenu stolarije, krovova, podova i neefikasnih kotlova na čvrsto gorivo. S obzirom na raspoloživa sredstva napraviće se rang lista u ministarstvu koje će lokalne samouprave dobiti sredstva. Već za sledeću godinu, obećala je ministarka Mihajlović, biće znatno više sredstava za nastavak ovog projekta”- izjavila je, načelnica Okruga, Dragana Tončić.

Načelnica je dodala da su lokalne samouprave u obavezi da objave javni poziv do 20. juna za privredne subjekte koji će učestvovati u realizaciji radova. Lokalna samouprva bira izvođače i kontroliše obavljene poslove. Uz dobijanje fiskalnih računa i kontrole da li su sredstva namenski utrošena sledi isplata. Poziv za građane bi trebalo da bude oko 20. jula i trajaće skoro mesec dana, najverovatnije do 15. avgusta. Posle toga nadležne komisije rangiraju prijavljene, a realizacija poslova za građane i privrednike je u periodu od septembra do novembra.

 

 

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker