Gradska hronika

Ministarka Mihajlović: Nećemo dozvoliti gradnju derivacionih MHE u zaštićenim zonama

Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović izjavila je da se neće dozvoliti gradnja malih derivacionih hidroelektrana u zaštićenim zonama. Mihajlovićeva je, na predstavljanju 13. Sive knjige NALED-a, rekla da će uskoro biti doneta četiri zakona u oblasti rudarstva i energetike, među kojima je i Zakon o obnovljivim izvorima energije.turizam zavojsko jezero stara planina
– Vodili smo računa i o čuvenim MHE i nećemo dozvoliti da se grade male derivacione hidroelektrane u zonama zaštite, jer one nam neće toliko obezbediti energetsku bezbednost, a mozemo sačuvati životnu sredinu – poručila je Mihajlovićeva.
Dodaje da predstoje nova ulaganja u srednje i velike hidroelektrane.
– Moramo u narednom periodu korak po korak da smanjujemo proizvodnju iz termolektrana odnosno iz niskokvalitetnog lignita i to je ono što nas čeka u decenijama ispred nas – rekla je Mihajlovićeva.
Ističe da je vizija da kroz petnaestak godina imamo bar 40% energije iz obnovljivih izvora, a 2050. da imamo potpuno “zelenu Srbiju”.
Kaže da je u novi Zakon uključen novi pojam aukcija, dakle konkurencije između proizvođača obnovljive energije.
– Takođe, potrošači mogu da budu i proizvođači, hoćemo da vidimo te solarne panele i na sportskim halama i na kućama i stambenim zagradama i budemo prepoznati po obnovlljivim izvorima energije – navela je ministarka.
Mihajlovićeva kaže da je nacionalni cilj da se smaji potrošnja energije i da će država maksimalno pomoći građanima kroz Fond za energetsku efikasnost.
Grad Pirot je u svom Prostornom planu, koji je pred usvajanjem, isključio mogućnost izgradnje MHE na njegovoj teritoriji.

Izvor
Tanjug

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker