Lokalna samouprava

Ministarka, Maja Gojković, zadovoljna aktivnošću Pirota na polju kulture, realizacijom podržanih projekata i najavila još bolju saradnju

Prilikom svoje radne posete Pirotu, potpredsednica Vlade Srbije i ministarka kulture i informisanja, Maja Gojković, najpre je sa gradonačelnikom Pirota, Vladanom Vasićem, i njegovim saradnicima, u kabinetu gradonačelnika, razgovarala o aktuelnim planovima Uprave grada, vezanim za kulturu, i realizaciji dosadašnjih projekata koje je ministarstvo podržalo. Ona je istakla izuzetnu saradnju sa Pirotom kao gradom koji kulturi i informisanju posvećuje veliku pažnju.

Ministarka Gojković je u pratnji gradonačelnika Vasića i njegovih saradnika obišla Istorijski arhiv u Pirotu i izgradnju Male scene u dvorištu Arhiva. U obraćanju novinarima ona je rekla da se razgovaralo o svim projektima Pirota koje je Ministarsvo kulture pomoglo u poslednjih pet godina, a postignut je i dogovor oko nastavka saradnje.

“Ono što je najvažnije dogovorili smo se oko daljih ciljeva i dalje zajedničke saradnje. Donela sam dobre vesti gradonačelniku, naime Ministarsvo kulture i informisanja je pre godinu dana prvi put u istoriji uzelo kredit od Banke Saveta Evrope koji je namenjen isključivo izgradnji i adaptaciji infrastrukturnih objekata. Grad Pirot je ušao u tu prvu nominaciju, radi se o Domu Vojske koji će nakon ovih radova biti jedna važna, respektabilna, evropska ustanova kulture koja će imati multifunkcionalne sale i mogućnosti da imate i kvalitetne pozorišne predstave, filmske projekcije, koncerte i mnogo drugih sadržaja. Oko 2,5 miliona evra je izdvojeno za ovaj objekat. Mi očekujemo da radovi vrlo brzo počnu, pošto su javne nabavke prošle, čekamo na još jednu saglasnost Banke Saveta Evrope i, ubeđena sam, krajem 2023. godine bićemo ovde da zajedno otvorimo ovaj prelepi objekat kulture”- izjavila je, ministarka, Maja Gojković.

Kada je reč o konkursu Gradovi u fokusu, gde je Pirot konkurisao za sredstva za nabavku određene opreme, ministarka Gojković je rekla da veruje da će sredstva biti opredeljena za Pirot, s obzirom na uspešnu i korektnu realizaciju svih dosadašnjih projekata Pirota.

“Pirot je konkurisao prema Ministarstvu kulture i informisanja sa željom da pomognemo kupovinu kvalitetne opreme da bi ovaj projekat, kada se građevinski završi, mogao da profunkcioniše. Konkurs se uskoro završava i početkom aprila ćemo doneti odluku. Ja sam ubeđena, pošto verujem u gradonačelnika i njegov tim, jer svaki put kada smo izdvojili neki iznos i podržali neki projekat sve je u roku bilo završenio, i nema razloga da ne pomognemo i završetak letnje pozornice, da uz pomoć Ministarstva kulture i informisanja grad Pirot nabavi opremu” – rekla je ministarka Gojković.

Gojkovićeva je još rekla da je Vlada Srbije budžet za kulturu podigla na evropski nivo, da možemo biti zadovoljni koliko država ulaže u kulturu i da je to jedna od strateških odluka. Ona je uputila veliki kompliment gradu Pirotu, koji izdvaja iz svog budžeta, čak, 10 posto od ukupnih sredstava za kulturu i kaže da je lepo doći u Pirot gde se mnogo toga dešava. Ona očekuje da će Pirot uskoro spremiti nominaciju da učestvuje u jednom važnom konkursu Ministarstva, a to je izbor za prestonicu kulture Srbije.

Gradonačelnik Pirota, Vladan Vasić, kaže da je saradnja sa Ministarstvom kulture veoma uspešna i plodonosna. On je podsetio da je upravo Istorijski arhiv u saradnji sa Ministarstvom kulture sagrađen 2006. godine, a u međuvremenu je očuvana veoma dobra saradnja.

“Sve naše medijske kuće na konkursima Ministarstva kulture dobijaju podršku, sve naše ustanove kulture, kao što je Dom kulture, Pozorište, Biblioteka, iz godine u godinu dobijaju podršku, pa i neke nevladine organizacije. Pored toga, i mi kao lokalna samouprava sarađujemo na raznim projektima. Sada je za nas veoma interesantan projekat Gradovi u fokusu, da zajednički uredimo Malu scenu. Da omogućimo mladim ljudima koji se školuju u Gimnaziji za audio vizuelne sadržaje da imaju gde da svoje radionice sprovode, na primer. Pored toga, razgovarali smo o mnogim drugim stvarima, o tome da ćilim dođe na Uneskovu listu zaštite, kao nematerijalno kulturno nasleđe, o muzejima koje Pirot želi da osnuje, kao što je Muzej ćilimastva i Muzej sporta, o uređenju Tvrđave, o sajmovima koje mi imamo, Sajam peglane kobasice, trenutno je Sajam knjige i grafike, dakle, mnogo toga ima što Pirot želi da ponudi svojim građanima i okolini iz oblasti kulture. Za nas je kultura veoma važna, ako želimo da budemo grad u pravom smislu te reči i da mlade ljude ostavimo da žive u Pirotu moramo da im ponudimo i kulturne sadržaje”- rekao je Vasić.

Na kraju svoje radne posete Pirotu ministarka Gojković posetila je Muzej Ponišavlja.

 

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker