Lokalna samouprava

Ministarka energetike i potpredsednica Vlade Srbije Zorana Mihajlović u Dimitrovgradu: Srbija iz Dimitrovgrada počinje sa izgradnjom “koridora energetske efikasnosti”

Ministarka rudarstva i energetike u Vladi Srbije i potpredsednica Vlade Srbije dr Zorana Mihajlović danas je u Dimitrovgradu podelila ugovore Dimitrovgrađanima koji su dobili subvencije za poboljšanje energetske efikasnosti u domaćinstvima. Ministarka Mihajlović kazala je da je cilj ove akcije, koja će se realizovati i narednih godina, da se ostvari ušteda i stane na put rasipanju energije u Srbiji, a u te namene Srbija će u narednih nekoliko godina uložiti stotine miliona evra. Osim ministarke Mihajlović, ugovore su delili i načelnica Pirotskog okruga Dragana Tončić i predsednik opštine Dimitrovgrad Vladica Dimitrov.

„Ovo je opština koja je u svim poslovima, i u prethodnih šest godina kada sam vodila drugo ministarstvo, kada smo radili auto-puteve, bila jedna od najefikasnijih. Hvala opštini što će i u narednom periodu učestvovati u projektima koje ćemo zajedno sprovoditi. Povećanje energetske efikasnosti jako je važno za sve, najpre za građane koji će imati niže račune, a ujedno će imati zdraviju životnu sredinu. Mi trošimo oko 40 odsto više nego što je prosek u zemljama EU, nema razloga da se razbacujemo i da godišnje kroz prozor bacimo proizvodnju jedne TE. Ulagaćemo novac i u narednih nekoliko godina, između 200 i 250 miliona evra godišnje. Radićemo zajedno kako bi domaćinstva u Srbiji trošila oko 20 odsto manje, to je rezultat povećanja energetske efikasnosti. Koridori energetske efikasnosti su kao izgradnja auto-puta, a rezultati će doneti manju potrošnju, niže račune i zdraviju životnu sredinu“, istakla je Mihajlovićeva.

Vladica Dimitrov, predsednik opštine Dimitrovgrad, rekao je da će ova lokalna samouprava učestvovati i u narednim projektima Ministarstva.

„Veliko je zadovoljstvo što smo prva opština koja kreće sa projektom povećanja energetske efikasnosti. Hvala Ministarstvu na podršci i pomoći, hvala i sugrađanima koji su se javili. Najveći procenat aerozagađenja dolazi od individualnih ložišta i ovo je ozbiljan korak u zaštiti životne sredine. Mi ćemo i u narednoj godini obezbediti novac u budžetu za nastavak ovog projekta“, rekao je on.

Dragana Tončić, načelnica Pirotskog okruga, rekla je da je podela ugovora u Dimitrovgradu značajan događaj za čitav okrug i istakla da se nada da će u narednim godinama biti obezbeđena sredstva za druge opštine i gradove u okrugu.

Dragan Simeonov i Ilija Metodijev, koji su se obratili u ime 54 domaćinstva koja su dobila subvencije, istakli su značaj zamene stolarije za svoje porodične kuće, napomenuvši da bi bez pomoći države taj posao odlagali godinama.

 

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker