Lokalna samouprava

Ministarka Bošković:Pomoći ćemo brendiranje pirotske peglane kobasice

Ministarka poljoprivrede prof. dr Snežana Bogosavljević Bošković nakon današnje posete Pirotu i razgovora sa opštinskim vrhom kazala je da je Pirot na poljoprivrednoj mapi Srbije, sa Starom planinom, pirotskim brendovima i tradicije u stočarstvu zauzima posebno mesto. Ministarka je kazala da će Ministarstvo poljorivrede nastojati da Stara planine postane rezervat biosfere kao prirodno dobro od izuzetnog značaja, a Ministarstvo će pomoći nastojanja opštine Pirot da se zaštiti i treći brend Pirota-peglana kobasica, koja bi takođe uskoro mogla da postane proizvod sa zaštićenim geografskim poreklom, poput pirotskog kačkavalja i ćilima.

[envira-gallery id=”25675″]

Baš zbog namere lokalnih vlasti i proizvođača peglane da se brendira pirotska peglana kobasica, koja je postala jedan od najvećih delikatesa srpske kuhinje i veoma traženi proizvod, u sastavu delegacije ministarke Bošković bili su i stručnjaci Ministarstva koji se bave upravo zaštitom geografskog porekla proizvoda, a biće formirana i radna grupa koja će raditi na proceduri zaštite geografskog porekla peglane kobasice.

kackavlja peglana ministarka poljoprivrede_11

-Ono što je veoma važno jeste da se proizvođači dogovore i uspostave jedinstvenu recepturu za proizvodnju peglane kobasice i to će možda biti veći problem od finansija, a što se tiče pomoći Ministarstva, mi smo na raspolaganju i upravo su ovde i kolege koje se bave baš tim procedurama i stručnjaci su za tu oblast. Moram i da pohvalim opštinu Pirot koja je jedna od retkih opština u Srbiji koja ima Fond za razvoj poljoprivrede, koji vrlo dobro radi i od velikog je značaja za razvoj poljoprivrede i stočarstva u ovom kraju. Takođe, konstatovali smo i veliki problem u pogledu činjenice da je sve manje ovaca na Staroj planini, koja je idealna za ovaj vid poljoprivredne proizvodnje i mi smo već u pregovorima sa opštinom na koji način taj negativan trend može da se zaustavi, jer ako se nastavi, sa ovcama nestaće i brendovi i sav ovaj trud koji je uložen u proteklom periodu postaće uzaludan. Zato će Ministarstvo nastojati da se omoguće što bolji uslovi za stočare na Staroj planini, koja predstavlja pravi biser prirode i koju će Ministarstvo kandidovati za rezervat biosfere-kazala je ministarka Bošković.

kackavlja peglana ministarka poljoprivrede_17

Predsednik opštine Pirot mr Vladan Vasić kazao je da opština Pirot godinama unazad povećava sredstva koja se raspodeljuju poljoprivrednicima i stočarima preko Fonda za razvoj poljoprivrede, koji je, ispostavilo se, bio pravi pogodak  jer je sredstvima Fonda omogućeno velikom broju poljoprivrednih proizvođača da osavremene svoju proizvodnju, prošire kapacitete na svojim registrovanim poljoprivrednim gazdinstvima, čiji mladi naraštaji ostaju na selu umesto da napuštaju sela i idu u gradove.

-Puno toga smo uradili i na saobraćajnoj infrastrukturi ka selima, i na poboljšanju uslova života u selima generalno, ali i na komunalnoj infrastruturi. Sve veći broj sela priključuje se na gradski vodovod, na kanalizaciju, dok primera radi 40 posto Beograda nema kanalizaciju. Rešićemo i problem vodosnabdevanja u selu Ponor, što je decenijski problem i trudimo se, koliko je u našoj moći da stvorimo što bolje uslove za život na selu-kazao je Vasić.

Ministarka Bošković, u pratnji predsednika Vasića, predsednika SO Milana Popovića i pomoćnika predsednika opštine za saradnu sa Vladom Srbije Vidojka Panajotovića i pomoćnika predsednika zaduženog za poljoprivredu Gorana Popovića obišla je i Mlekarsku školu Pirot, gde se po tradicionalnoj vekovnoj proceduri pravi pirotski kačkavalj, ali i radionicu za izradu peglane kobasice vlasnika Dalibora Tošića, koja je opremljena modernim komorama i sistemima koji omogućuju proizvodnju peglane kobasice i van zimskih meseci, kada se ona po tradiciji proizvodi.

Ministarka je obišla i radionicu za izradu pirotskog ćilima “Damsko srce”, nakon čega je posetu nastavila i u dimitrovgradskoj opštini.

tekst i foto Aleksandar Ćirić

 

 

 

Slične vesti

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker