Lokalna samouprava

Ministarka Atanasković: Država i dalje velika podrška pirotskom Tigru koji postiže sve bolje poslovne rezultate, isplaćuje zarade i porez državi

Ministarka privrede u Vladi Srbije, Anđelka Atanasković, sa svojim saradnicima danas je obišla Kompaniju “Tigar” a.d. u Pirotu. U prisustvu menadžmenta Kompanije, načelnice Pirotskog okruga, Dragane Tončić, i gradonačelnika Pirota, Vladana Vasića, obišla je najveći proizvodni pogon Tigra – Fabriku “Obuća”. Poseta ministarke Atanasković Tigru ocenjena je kao izuzetno značajna, s obzirom da se u daljem oporavku pirotskog giganta, koji poslednjih meseci ostvaruje veoma dobre poslovne rezultate, očekuje pomoć države, kao što je bilo i u dosadašnjem periodu. 

Pomoćnik generalnog direktora Tigra, Danijela Aleksov, kaže da je obiđen pogon u kojem se dnevno, u tri smene, proizvodi sedam do osam hiljada pari obuće. Ovakva upošljenost kapaciteta i stabilno poslvanje nije bilo moguće bez pomoći države. Pomoć se pre svega ogledala u eliminaciji zaostalih dugovanja iz perioda 2012. godine. Tigar je na pragu usvajanja novog UPPR-a koji će, uz rasterećenje dugova, biti garant buduće finansijske stabilnosti. Tigar u ovom trentku 80 posto svoje proizvodnje realizuje na ino tržištima.

Gradonačelnik Pirota, Vladan Vasić, izrazio je veliko zadovoljstvo što je ministarka privrede, Anđelka Atanasković, posetila Tigar a.d. To je značajan singal gradu Pirotu i Tigru da država vodi računa o ovoj Kompaniji.

“Da bi grad bio stabilan mora ekonomski da posluje dobro. Tigar je sa hiljadu i više upošljenih radnika i te kako bitan za Pirot. Posle velike intervencije države da se dugovi prolongiraju i pretvore u državni kapital uspostavljeno je stabilno stanje. Čeka nas još jedan veliki potez, a to je usvajanje UPPR-a i eventualno nalaženje strateškog partnera, odnosno privatizacija. Veliko je zadovoljstvo što radnici primaju redovno platu, da se uplaćuje porez, što se vidi i u gradskom budžetu. Mi očekujemo do kraja godine još hiljadu novih radnih mesta u gradu, hljadu novih ljudi koji će primati zarade i plaćati porez na njih. To je jedan pokretački lanac ekonomije, počev od toga da će piljara zaživeti, da će i ona imati novog radnika, preko pijace i stanogradnje. Od dobrog rada privrede zavisi kako će grad funkcionisati. Mi u Pirotu imamo sreću jer je tu Mišelin, Tigar a.d. razvija se tekstilna industrija, imamo mnogo malih poslodavaca, građevinska operativa je dobra, uskoro ćemo graditi gasovod. Nije slučajno da smo u poslednjih deset godina skočili sto mesta unapred, ako se pogleda lista Srbije prema prosečnoj zaradi. I to, pored ostalog, govori o razvoju grada”- rekao je gradonačelnik Vasić.

Načelnica Pirotskog okruga, Dragan Tončić, takođe je istakla da je privredni rast od velikog značaja. Regionalni razvoj, naročito na jugu Srbije, je bitna karika za dalje poslovanje i razvoj privrede.

“Pirotski okrug ima više od 90 hiljada stanovnika. Od toga imamo 862 kompanije i 2.157 preduzetnika. Ovo je brojka za respekt. Poslodavci i u vremenu pandemije se trude da zadrže svoje radnike jer su svesni da je savremeno društvo bogatije za ljudski resurs. Vizija je ne samo da se zadrže stari radnici već da se uposle novi, jer ćemo time dobti stabilniji sistem i stabilniju državu”- izjavila je načelnica Tončić.

Ministarka Atanasković je najpre rekla da je prvi put u Pirotu i da je prvi put imala priliku da vidi kako se pravi obuća od gume. Posebno je zadovoljna strukturom zaposlenih u Tigru.

“Oduševljena sam, najpre, što ima dosta ženske i mlade radne snage. Drago mi je što i u ovoj industriji mogu da pariraju muškarcima. Čula sam da 80 posto proizvoda završava u izvozu. Meni je drago da Tigar opstaje u ovim teškim vremenima i da su zapošljeni u Tigru veliki borci. To se videlo i kada su 2015. godine dobili prvi UPPR i kada je država konvertovala dugovanja i spasila ih od mnogo gore situacije. Uspeli su da se oporave i da sami krenu dalje, da prave nove proizvode, da jednostavno sebe pokrenu. Drago mi je da se firme same pokrenu i traže rešenje. Sada se izmiruju sve obaveze prema državi i prema radnicima, a to je najbitnije. Radimo na iznalaženju strateškog partnera, radi se nov UPPR, koji će u maju biti usvojen, tako da ćemo naći rešenje za Tigar što je vrlo bitno za grad. Razgovaraću i sa gradonačelnikom da vidimo šta sve može da se pomogne, jer je infrastruktura najbitnija za dolazak investitora”- rekla je ministarka Atanasković.

Ministarka Atanasković je na kraju dodala da će država i dalje biti velika potpora Tigru. Upravo iz tog razloga ona je sa svojim saradnicima i posetila ovu veliku Kompaniju.

 

 

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker