Srbija

Ministar Vulin za raspravu o mogućoj promeni definicije nužne odbrane

Nakon dogadjaja od pre nekoliko dana u Lebanu kada je penzioner štiteći sebe i nepokretnu suprugu pucao u provalnika koji ih je napao sekirom, što je kvalifikovano kao ubistvo u pokušaju, ministar Aleksandar Vulin je izjavio da će zahtevati da se povede rasprava o promeni definicije nužne odbrane.

“Predložiću ministarki pravde, gospođi Popović, da povede raspravu o mogućoj promeni definicije nužne odbrane. Zakoni moraju da se prilagođavaju životu, i kada se pišu i donose moraju da poštuju princip pravičnosti. Ići u zatvor zbog odbrane svog doma to, jednostavno, nije pravedno” – poručio je ministar Vulin.

“Čovek koji je branio sebe i svoju nepokretnu suprugu ne bi smeo da zbog toga bude u zatvoru. Ako je pucanje u provalnika, i još uz to mlađeg, fizički snažnijeg od penzionera koji brani svoj život, onda moram da pitam zakonodavce šta bi svako od nas kada mu bude ugrožen život i čast u sopstvenom domu trebalo da uradi. Neka nam objasne kako treba da se ponašamo kada nam neko provali u kuću i pokušava da nas opljačka? Tužilac koji je kvalifikovao pucanje u provalnika kao ubistvo u pokušaju je samo sledio slovo zakona, i uradio jedino što može da uradi čovek pravosuđa sve dok je ovakav krivični zakon na snazi” – izjavio je ministar Unutrašnjih poslova Srbije, Aleksandar Vulin, povodom slučaja u Lebanu gde je penzioner u svojoj kući iz pištolja ranio muškarca koji je pokušao da ga opljačka.

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker