Gradska hronika

Ministar Trivan:Nema izgradnje MHE na Staroj planini

Goran Trivan, ministar ekologije u Vladi Srbije, rekao je danas da je on lično protiv izgradnje mini hidrocentrala u zaštićenim područjima kako ja Stara planina i da će biti povučeni potpisi sa dozvola izdatih za izgradnju ove vrste energetskih objekata, a to se odnosi i na MHE u Pakleštici.

-Ne postoji mini hiodrocentrala koja na zagađuje životnu sredinu. Greška je napravljena jako davno onda kada je dozvoljeno , da se u zaštićenim područjima grade mini centrale. To je stav ministarstva i moj lični stav-kazao je Trivan metaforično  dodajući da se u ovim slučajevima lokalna valst nalazi između čekića i nakovnja.

Gradonačelnik Pirota Vladan Vasić je ovim povodom konstatovao da lokalna vlast nije nadležna za izdavanje dozvola, ali da  je izgradnja ovakvih energetskih objekata predviđena republičkim prostornim planom.

-Da li će se  mini centrale graditi ili ne, zavisi od  mišljena naldežnih  institucija kao što su vodoprivreda, elektorpivreda, Ministarstvo za zaštitu životne sredine. Mi na to ne utičemo, a dozvole za izgradnju daje nadležno ministarstvo-rekao je gradonačelnik Pirota Vladan Vasić, uoči  javne rasprave  o Predlogu zakona o klimatskim promenama, čiji je Pirot domaćin.

Slične vesti

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker