Ostale vestiSport

Ministar sporta, Zoran Gajić: “Moramo naučiti decu da vežbaju od najranijeg uzrasta”

Fizička aktivnost od najranijeg uzrasta i razvijanje zdravih navika kod dece od 7 do 11 godina, jedan je od prioriteta Ministarstva sporta, izjavio je ministar, Zoran Gajić, na otvranju kupališnog kompleksa u Pirotu. Ministarstvo sporta započelo je  projekat vraćanja profesora fizičkog vaspitanja u nastavu od prvog do četvrtog razreda osnovne škole, jer je to najbolji uzrast da deca nauče da vežbaju. To je nešto na šta je Ministarstvo najviše fokusirano pored izrade nove Strategije razvoja sporta, rekao je ministar Gajić.

“Ideja je da vratimo profesore fizičkog vaspitanja u nastavu od prvog do četvrtog razreda osnovne škole a da ne uzimamo učiteljima fond čaosava, već da tu  decu od 7 do 11 godina, a to je mlađi školski uzrast  koji je  najbolji za ranu sporstku specijalizaciju, da ih vaspitamo i naučimo da počnu sa vežbanjem. Mi smo svi svesni da postoji  današnja deca nisu ista i da na uzrastu od 11 godina  kao što su deca na tom uzrastu bla pre 30 ili 50 godina. Današnje dete od 11 godina koje završi četvrti razred prepuno je informacija , biloški zrelije a ako ga do tada nismo naučili da vežba sigurno ga tada profesor fizičkog neće naučiti” – rekao  je ministar Gajić.

Ministar Gajić kaže da se na tom eradi i da postoji odlična saradnja sa Ministarstvom prosvete i pododborom za sport u okviru Odbora za vaspitanje i obrazovanje. “Ako u tome  uspemo to će doneti veliku revoluciju u sva tri pojavna oblika fizičke kulture, fizičko vaspitanje u školskom uzrstu, vrhunski sport nadalje i rekreacija  i zdravlje naroda” – istakao je ministar sporta.

Ako decu ne naučimo do 11 te godine da vežbaju sigurno kao stariji  i kad odrastu neće steći tu naviku. Na obe aktivnosti  je Ministarstvo sporta najviše fokusirano pored izrade nove strategije razvoja sporta, rekao je ministar Gajić. On je istakoda na tome radi  Nacionalni savez za sport sa osam radnih grupa koje čine najiskusniji i najumniji ljudi iz oblasti sporta, fizičkog vaspitanja i rekreacije i pratećih nauka. Važno je  da imamo stručno javno mnjenje koje će nam ukazati u kom pravcu treba da radi Ministarstvo sporta pa i da se kontroliše rad ministra i njegovih saradnika” – zaključio je ministar sporta, Zoran Gajić.

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker