Bela Palanka

Ministar Šarčević posetio Belu Palanku

​Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević posetio je obrazovno-vaspitne ustanove u opštini Bela Palanka i razgovarao sa direktorima škola i predškolske ustanove.   


Na sastanku sa predsednikom privremenog organa opštine Bela Palanka Goranom Miljkovićem i direktorima osnovnih škola „Ljupče Španac“ i „Jovan Aranđelović“, Vanjom Tansković i Zoranom Pešićem, direktorom Srednje škole „Niketa Remezijanski“ Draganom Кrstićem i direktorkom  Predškolske ustanove „Dragica Lalović“ Jelenom Živković, održanom u zgradi opštine, ministar Šarčević je naveo da će reforma početi iz malih mesta, te da zato je i došao u Belu Palanku. On je istakao da je neophodno i formiranje zajednice – škola – roditelj- lokalna zajednica, kao i  uspostavljanje saradnje nastavnici – roditelji. 

„Roditelji i nastavnici moraju biti saveznici, a kada je reč o romskoj populaciji potrebno je intenzivirati i promeniti način motivacije te dece i njihovih roditelja“, kazao je ministar Šarčević, dodajući da će i insistirati na usavršavanju kadrova u školama.

Ministar je istakao da je planirano da se u narednim godinama izvrši kompletna rekonstrukcija OŠ „Ljupče Španac“ , te da se i preko Svetske banke novac uloži u predškolsko obrazovanje, kako bi se akcenat stavio na rano obrazovanje dece. 

Direktorka Predškolske ustanove „Dragica Кončar“  Jelena Živković, istakla je da nema liste čekanja i da se dece mogu upisati tokom cele godine, dok je direktorka Osnovne škole „Ljupče Španac“ Vanja Tanasković  navela da svi timovi u školi uspešno rade, da je učenici veoma uspešni na republičkim takmičenjima, ali da su i posebno ponosni na rad Tima za inkluzivno obrazovanje i rad Tima projekta za sprečavanje ranog napuštanja školovanja. Direktor škole „Jovan Aranđelović“ iz Crvene Reke Zoran Pešić rekao je da „naša deca menjaju sliku i postižu dobre rezultate. Ministarstvo je u okviru Programa „Modernizacija škola“ za rekonstrukciju ove škole izdvojilo oko 46 hiljada evra i radovi su u potpunosti završeni.

Srednja škole „Niketa Remezijanski“ koja će uskoro obeležiti 75 godina postojanja, je takođe renovirana. Direktor škole  Dragan Кrstić, kaže da je nedostatak učenika najveći problem, jer je migracija velika. On je naveo da bi se taj problem rešio, kada bi se  sledeće školske godine bio otvoren  novi obrazovni profil – informatika, „te bi tako deca iz Niša dolazila u Belu Palanku“ .   

Slične vesti

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker