Lokalna samouprava

Ministar Popović: Pirot je model kako treba da se spoje tradicija i najnovije moderne tehnologije

Ministar za nauku i tehnološki razvoj Nenad Popović nakon otvaranja renovirane srednjovekovne tvrđave Momčilov grad kazao je da je reč o izvanrednom projektu za čiju realizaciju je Grad Pirot novac pribavio iz fondova EU i dodao da je to model koga mogu da primenjuju mnogi drugi gradovi. 

-Grad Pirot to radi izvrsno i siguran sam da će u narednom periodu ovakvih projekata biti još više. Ovo je model i za druge gradova kako da čuvaju kulturnu baštinu, u budućnosti mu treba dodati nove digitalne tehnologije, virtuelne ture kako bi turistima približili ovu lepotu i tradiciju koju imamo ovde u Pirotu. Mi smo u okviru mog kabineta za sledeću godinu predvideli sredstva za digitalizaciju kulturne baštine i Grad Pirot će takođe moći da učestvuje na tim konkursima. Veoma je važno da tradiciju spojimo sa najnovijim tehnologijama sa inovacijama, digitalizacijom i baš ovakvi spomenici kulture su izvrsno mesto da se tradicija i digitalizacija spoje-kazao je ministar Popović.

Popović: Sa odličnom proizvodnom bazom, uz jačanje inovacione zajednice, Pirot može da bude lider u zemlji

-Imali smo veoma konkretan razgovor sa gradonačelnikom Vasićem pre otvaranja tvrđave o budućnosti Pirota, potencijalima ovog grada, pogotovo u sferi inovacija i digitalnih tehnologija. Pirot ima odličnu proizvodnu bazu, odlične tehnologije koje koriste vrhunska preduzeća koja najveći deo svoje proizvodnje izvode u ceo svet. Veoma je važno ojačati inovacionu zajednicu u Pirotu. Siguran sam da u narednom periodu kroz inovacione start-up centre, kroz podršku inovacionom preduzetništvu, ženskom inovacionom preduzetništvu i novim tehnologijama za pametne i sigurne gradove Pirot može da postane jedan od lidera ne samo u Srbiji nego i u Evropi koristeći i one potencijale koje ima za Prekograničnu saradnju a koje Pirot koristi veoma uspešno-zaključio je ministar Popović.

 

https://www.pirotskevesti.rs/lokalna-samouprava/otvorena-renovirana-srednjovekovna-tvrdava-momcilov-grad/

Slične vesti

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker