Ostale vesti

Ministar Glamočić:Država spremila paket mera za revitalizaciju ovčarstva

Ministar poljoprivrede prof. dr Dragan Glamočić posetio je danas Pirotski okrug i farmu Poljoprivredne stručne službe u Pirotu gde je izjavio da je država spremila paket mera za revitalizaciju ovčarstva, što je posebno važno za pirotski kraj gde se broj ovaca smanjio čak za 20 puta u odnosu na period od pre par decenija. Ministar Glamočić je izjavio i da opštine u Srbiji moraju iz svojih budžeta da subvenionišu poljoprivrednike koji ne treba da čekaju samo na državu i pohvalio primer opštine Pirot koja već nekoliko godina na ovaj način pomaže poljoprivredu.

_DSC9892_resize

-Ovaj kraj je nekad bio bogat u svemu. Evo konkretno, ovde sam čuo da je nekada bilo 20 puta više ovaca nego danas. U tom delu smo izašli ove godine sa dobrim programom mera. Povećali smo subvencije za priplodne ovce i koze sa 4.000 na 7.000 dinara i verujem da će to doprineti da se ovce vrate na ove krajeve. Povećali smo i davanja za jagnjad u tovu sa 1.000 na 2.000 dinara-kazao je ministar Glamočić.

_DSC9846_resize

 

On je naglasio da je nakon obilaska velikih farmi svinja, plantaža trešanja i farme koka nosila u Malom Jovanovcu, da su poljoprivrednici napredovali i da se ne žale puno, jedno traže od države da im pomogne da nađu stabilnija tržišta za svoje proizvode.

-Ja sam im saopštio da ćemo im ponuditi novu povoljnu kreditnu liniju koja će im biti na raspolaganju. Takođe, opštine će morati više da pomažu poljoprivrednike. Vidim da opština ovde to uspešno radi, jer nije samo budžet republike taj koji može da daje podsticaje poljoprivredi-naveo je Glamočić.

Direktor Poljoprivredne stručne službe u Pirotu Miroljub Vidanović kazao je da je ogledna farme Poljoprivredne službe kod Prisjanskog naselja bila pred gašenjam, ali da je zahvaljujući razumevanju ministarstva ona opstala i u planu je pokretanje mini-reproduktivne farme pirotske oplemenjene ovce.

-Krenućemo sa otprilike 750 do 800 grla i nastojaćemo da broj grla povećavamo iz godine u godinu, kako bi se povećao broj ovaca jer su podaci nemilosrdni pa je tako 1986. godine bilo 360.000 ovaca, a prošle godine svega 18.000-kazao je Vidanović.

tekst i fotografije Aleksandar Ćirić

 

Slične vesti

4 Comments

  1. ..TI si moj Dr.agi profo 6. ministar poljoprivrede za 3 godine, TI i ne znas gde si dosao, uvazeni profesere!!! Ko li te je lagao za godine i broj stada jadniche, a usput i hvalis lokal na ulaganjima u poljoprivredu. Koja li je tvoja ulaga profo sada, ja te bar poznajem????

  2. Mnogo je lepo sto svi ministri/ministarke kad dodju u Pirot kazu “Cuo/cula sam”, ” Rekli su mi kad sam stigao/stigla” da je ovde situacija takva i takva. A od koga ste culi? Od tih istih koji vas dovode sad u Pirot zbog kampanje?! Epa gospodo draga, malo ste se za*ebali! To sto provedete dva sata sa gradjanima nije isto kao kad biste se zaista zainteresovali kako narod zivi i kako se muci . Zivece ovaj narod i sa vama i bez vas. Samo obecavajte, navikli smo na to. A kad bude dosao sledeci ministar/ministarka, lepo cu da pitam: Od koga ste culi da je u Pirotu takva situacija? Pa da mi odgovore ili visoki funkcioneri ili bas ti koji prosipaju gluposti da ce biti bolje ako se glasa za njihovu stranku. Da ne bese ove kampanje, nikad ne biste ni prosli pored Pirota, a sad bi da ulazete. Nadam se samo da znate da na karti Srbije pokazete prstom gde se Pirot nalazi!

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker