DimitrovgradGradska hronika

Ministar Gašić:Srbija neće dizati ograde zbog migranata

Agencija TANJUG

DIMITROVGRAD – Ministar odbrane Bratislav Gašić izjavio je danas u Dimitrovgradu da Srbija neće dizati ograde na granici prema susedima i slati vojsku zbog migranata.

“Mislim da je premijer bio jasan – Srbija ima dovoljno snage, sredstava i moći, i da će MUP, koji je zadužen za kontrolu granica, sve svoje zadatke uspešno moći da ostvari”, rekao je Gašić prilikom obilaska privremenog centra za registraciju migranata i izbeglica u Dimitrovgradu.

ministar gašić

Gašić je, odgovarajući na pitanja novinara o slanju vojske, rekao da to nije realno i da se ne treba ograđivati od naših komšija, već da naš odnos prema migrantima treba da bude najhumaniji, “što je Srbija, koja je imala gorka iskustva 1990-ih godina, pokazala u proteklih šest meseci”.

Ministar odbrane je, na pitanje da li je u planu otvaranje stalnog prihvatnog centra na području Pirotskog okruga, rekao da se to neće desiti, kao i da svi mi želimo mir i da se migrantska kriza završi.

Prilikom obilaska Centra Gašić je rekao da će u tom centru biti rešeno pitanje snabdevanja strujom u jednom delu centra.

“Važno je da ovde uvek ima hrane, a uoči zime, nedostaje topla odeća. Radi se na boljim uslovima smeštaja sa dolaskom hladnih dana, jer je Dimitrovgrad mesto sa dosta snega tokom zimskog perioda”, rekao je Gašić.

Na ulaz u privremeni prihvatni centar biće postavljena KD vrata, slična kao u Prihvatnom centru u Miratovcu, kako bi se obezbedila apsolutna bezbednost svih građana Srbije na daljem putu migranata kroz zemlju, objasnio je Gašić.

On je dodao da se broj migranata koji dnevno pristiže u Dimitrovgrad ustalio u proseku na 200, i da se ne očekuje značajniji priliv i dolazak migranata u taj grad iz pravca Bugarske.

Gašić je napomenuo da se prati situaciju i u okruženju, kao i u čitavoj Evropi kako bismo bili što spremniji za teške zimske dane koji nas očekuju.

On je dodao da je obaveza naše zemlje da na human način prihvati migrante i da im u roku od 72 sata omogući da nastave put ili odu u neki prihvatni centar, kao i da su mahom njhove destinacije van Srbije.

Gašić je zahvalio svima koji su angažovani u prihvatnom centru u Dimitrovgradu, u kojem svako od migranata bude podvrgnut registraciji i detaljnom zdravstvenom pregledu.

Slične vesti

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker