Ostale vesti

Ministar finansija Siniša Mali: Uspeh slobodne zone Pirot potvrda dobrih rezultata

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je danas za Tanjug da je to što je specijalizovani fDi magazin Fajnenšl Tajmsa proglasio Slobodnu zone Pirot za najbolju u Evropi i treću na svetu još jedna potvrda da je Srbija postala atraktivna investiciona destinacija.

“To je ogroman uspeh, po ovoj rang listi u svetu su ispred Slobodne zone Pirot samo Dubai i slobodna zona na Tajlandu, a čak je i Šangaj, koji je godinama bio u samom vrhu, sad ispod nas na listi”, naveo je Mali.

On je rekao da je od 2012. do 2017. godine u ovoj slobodnoj zoni realizovano ukupno investiciono ulaganje u iznosu od skoro 387 miliona evra, a broj proizvodnih investitora u zoni je porastao za 22 posto u periodu od samo godinu dana, od 2016. do 2017. godine.

zona pirot

“Svake godine je sve bolja i to jeste jedini način da se ide napred. Ovo je takođe i velika odgovornost za nas da još jačim tempom nastavimo dalje i da razvijamo celu Srbiju. Želimo da svaka slobodna zona potpuno iskoristi svoje kapacitete i otvori što veći broj radnih mesta, a lično ću obići svaku od njih u narednom periodu”, rekao je Mali, koji je nedavno obišao slobodne zone u Smederevu i Zrenjaninu.

On je dodao da je u obrazloženju rang – liste posebno istaknuta dobra povezanost Slobodne zone Pirot sa panevropskim koridorom 10 koji povezuje Beograd sa Sofijom i Turskom, Italijom i Grčkom.

“I upravo je zbog toga toliko važno da gradimo infrastrukturu, to je ono što potencijalni investitori odmah gledaju. Poslednjih godina mnogo smo radili na izgradnji novih puteva i zato postajemo sve atraktivnija investiciona destinacija. To samim tim znači i nova radna mesta i bolji kvalitet života naših sugrađana”, istakao je Mali.

Ministar je rekao da je u obrazloženju rangiranja navedeno da zona nudi investitorima niz atraktivnih podsticaja i podstiče otvaranje novih radnih mesta, te da investitori u zoni uživaju odličnu podršku za izvoz robe.

Takođe, u magazinu je rečeno da je Slobodna zona Pirot proglašena najboljom evropskom zonom za velike korisnike, kao i da nudi investitorima dodatne podsticaje za radno intenzivne projekte, finansijske podsticaje po najvišim standardima.

Slobodna zona Pirot nalazi se na Jugoistoku Srbije, osnovana je 1996. godine, a prostire se na površini od 122 hektara.

Svake godine beleži rast od 5 odsto, do 7 odsto, kada se gleda vrednost izvoza, vrednost ostvarene proizvodnje, vrednost realzovanih investicija.

Vrednost izvoza ostvarenog u 2017. godini iznosila je 419.149.682 evra, što je rast od 14 odsto u odnosu na 2016. godinu, vrednost ostvarene proizvodnje u 2017. godine iznosila je 427.237.413 evra, što je rast od 11 odsto u odnosu na 2016. godinu, a vrednost realizovanih investicija u 2017. godini iznosila je 26.074.962 evra.

Ukupan broj zaposlenih radnika u 2017. godini bio je 5.582 radnika.

Ukupan broj korisnika slobodne zone u 2017. godini bio je 75 od čega se 22 koriD-Company”, „Mercatus Tekstile”, „Tery Inžinjering”, „Ireli” i dr.

Izvor: Ministarstvo finansija, TANJUG

Slične vesti

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker