Gradska hronika

“Minimalac” i dalje kaska za potrošačkom korpom

Svake godine rok za utvrđivanje nove minimalne cene rada, odnosno visine zagarantovane zarade, koja će se isplaćivati u narednoj godini počev od januara, iznosi trideset dve hiljade sto dvadeset šest dinara. To je povećanje od 6,6 posto sa kojim su se usaglasili na tripartitnom socijalno ekonomskom dijalogu. Jovan Mijalković, predsednik pirotskog  Samostalnog sindikata kaže da je očekivao da će u 2021. godini “minimalac” dostići visinu najniže potrošačke korpe, ali to se nije dogodilo.

” Sindikati imaju svoje razloge da se minimalna zarada izjednači sa visinom minimalne potrošačke korpe, a poslodavci na drugoj strani, takođe, imaju svoje argumente zašto ne mogu da izađu u susret zahtevima reprezentativnih sndikata da se realizuje dogovor postignut pre tri godine na Socijalno ekonomskom savetu. Mi smatramo da je i iznos minimalne potrošačke korpe nerealan jer se računa za tročlanu porodicu, a u praksi je drugačije jer su porodice uglavnom četvoročlane i zato ne možemo biti zadovoljni novom cenom rada. Sada je najniža potrošačka korpa oko 38.000 dinara. Lično nisam očekivao da ćemo sa Unijom poslodavaca postići dogovor i to se obistinilo. Ovog puta, doduše, uzeli smo u obzir i aktuelnu epidemiološku situaciju koja se svakako negativno odrazila na srpsku ekonomiju” – izjavio je u najkraćem za Pirotske vesti, Jovan Mijalković.

Predstavnici reprezentativnih sindikata su najpre tražili da minimalna zarada iduće godine iznosi oko trideset sedam hiljada dinara, ali su smatrali da bi radnici bili zadovoljni i iznosom od trideset četiri za šta su se najviše zalagali

 

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker