Lokalna samouprava

Miloš Colić: Reke se povlače u korita, Nišava niža za pola metra, stanje na terenu pratimo iz časa u čas

Posle jučerašnjeg dramatičnog stanja u Pirotu zbog pričinjenih poplava danas je situacija nešto bolja. Voda se postepeno povlači, ali je stanje i dalje teško i prati se svakog trenutka kaže, zamenik gradonačelnika Pirota, Miloš Colić. Krizni Štab je u stalnom zasedanju i napravljeni su planovi kako da se nastavi sa pružanjem pomoći. Jutros oko 8 časova i 30 minuta, kada smo na Keju razgovarali sa godpodinom Colićem, videlo se da se Nišava povlači u osnovno korito i da je za oko pola metra niža u odnosu na juče.

“Situacija na terenu se prati iz časa u čas i stanje je znatno bolje nego juče. Nišava se povlači u korito, nivo reke je za više od pola metra niži u odnosu na juče. Noćas smo pratili stuaciju u Poljskoj Ržani i Malom Jovanovcu. Obišli smo ceo teren počev od Prisjanskog naselja, Rogoza, Ržane do ostalih mesta koja su bila ugrožena. U Rsovcima se Visočica izlila, ali situacija nije toliko alarmantna da bi ljudski životi bili ugroženi. Opšti je zaključak da su oni kanali koje je grad uradio opravdali svoju nameni, ali sa mnogim kanalima zbog velikog plavnog talasa sitauacija je slična kao sa svim rekama u južnom i jugoistočnom delu Srbije tokom jučeranjeg dana”.

Colić kaže da je uređenje kanala Rogoz sprečilo poplave širih razmera, ali da u gornjem toku pomoći nije bilo jer je plavni talas bio izuzetno jak.

“Deo kanala Rogoz koji smo uređivali je apsolutno sprečio poplavu širih razmera. U gornjem delu naselja voda se izlila, jednostavno velika količina vode u jednom trenutku se sručila. Krizni štab je pratio stanje i uspeli smo da ispod nadvožnjaka proširimo kanal i omogućimo bolji protok. To se desilo i u Ržani gde je stanje povoljnije. Kada su elementarne nepogode ovakvog tipa čak i tamo gde je uređen teren uvek postoji rizik i to je nemoguće sprečiti. U Blatu je bila teška situacija, a od jutros imamo informaciju da je tamo stanje, gotovo, normalno. Već su napravljeni planovi da se pomogne građanima gde je najpotrebnije i obezbedi dostava hrane i drugih namirnica”. izjavio je Colić

Vodosnabdevanje grada je uredno. Crpna stanica “Berilovac” u potpunosti je opravdala svoju namenu jer uprkos velikom zamućenju izvorišta voda u Tijabari je ispravna za piće. Verovatno bi ovaj deo Pirota bio bez vode  nekoliko nedelja da nije izgrađena ova fabrika vode.

 

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker