Intervju

Milan Ćirić, internacionalni trener sa UEFA A licencom preuzima rad sa mlađim kategorijama u Radničkom

Milan Ćirić, internacionalni trener sa UEFA A licencom, u narednom periodu koordiniraće rad Omladinske škole fudbala FK Radnički Pirot. Treninzi  mlađih selekcija sa kojima će raditi sedmorica trenera, počinju u ponedeljak. Najmasovnija škola fudbala u Pirotu trenutno okuplja oko 170 dece različitog uzrasta od početnika do omladinaca.

Posle višegodišnje internacionalne karijere vraćate se u Pirot sa namerom da se rad sa mlađim kategorijama podigne na viši nivo. Kakva su vaša očekivanja?

Dobio sam ponudu predsednika Bratislava Ćirića da u matičnom klubu uspostavimo sistem rada u Akademiji koji bi bio baziran na mom prethodnom radu, iskustvu i usavršavanju u inostranstvu. Radio sam u eminentnim klubovima koji su mi omogućili konstantno sticanje novog znanja i na osnovu toga sam napravio plan i program za razvoj igrača koji ćemo pokušati da sprovedemo u Akademiji. Najbitnije je napraviti sistem koji može da funkcioniše i koji neće zavisiti  od pojedinaca već će biti postavljen na zdravoj osnovi za koju verujem da može biti održiva. Mislim da u dogledno vreme ovakav način rada može iznedriti igrače koji će se uspešno takmičiti u prvom timu u seniorskom fudbalu. Cilj svakog igrača, svakog deteta koje dolazi u klub je da postane profesionalni fudbaler i da napreduje.

Šta je uticalo na vašu odluku da prihvatite ponudu i preuzmete ovaj odgovoran zadatak?

Svi mi koji pratimo i volimo Radnički znamo da je ovakav način rada odavno već prepoznat kao nešto što je potrebno i gradu i klubu i mladim igračima. To se poklopilo i sa mojom ambicijom za daljim usavršavanjem u Srbiji te sam još krajem godine doneo odluku da se vratim iz Uzbekistana. Planiram da upišem obuku za dobijanje PRO licence za koju je potrebno oko godinu i po dana. Ovaj period ću iskoristiti da se maksimalno posvetim radu u klubu i da završim usavršavanje.

Koliko se način rada sa mlađim kategorijama razlikuje  u zemljama u kojima ste radili?

Ja sam na početku svoje trenerske karijere 10 godina radio sa decom i većinu vremena sam proveo u Bugarskoj u klubovima CSKA i Ludogorec. Imao sam tu čast da  budem prisutan od samog stvaranja Ludogoreca i  razvoja Akademije. Imao sam prilike da putujem i usavršavam se u velikim evropskim klubovima i na taj način obogatim svoje znanje i iskustvo. Bio sam u Viljarealu,  Valensiji, Atlatiko Paranenseu u Brazilu i video na koji način funkcionišu veliki klubovi. Upravo ova dragocena iskustva želim da prenesem sada u radu sa decom.

Kakav je potencijal i da li postoje uslovi za ovakav razvoj pirotskog fudbala?

U razgovoru sa trenerima koji trenutno rade u klubu dobio sam informacije da u svakoj generaciji postoji dobra osnova za razvoj igrača. Naravno da sve to može bolje i da će nam glavni cilj biti da još više omasovimo Akademiju kako bi iz te masovnosti dobili na kvalitetu. Što se infrastrukture tiče imamo dobre uslove za rad, teren sa veštačkom travom i sve raspoložive prateće objekte. Sa decom već rade  kvalitetni, stručni treneri  čiji će rad biti još bolji ako na pravi način uspostavimo sistem.

Kakav je vaš plan i program i kada počinje novi način rada u Školi fudbala FK Radnički?

Plan i program obuhvata period od šest nedelja koji se ciklično ponavlja. Glavni zadatak je obuka tehničko – taktičkih zahteva i ujedno razvoj motoričkih i funkcionalnih sposobnosti igrača. Svaki uzrast ima svoju određenu senzitivnu fazu, odnosno period gde možemo stručnim radom omogućiti razvoj određene sposobnosti deteta. Sa radom krećemo od ponedeljka 29. januara i glavni cilj je dobar i kavlitetan rad sa decom a rezultat će doći kao plod dobrog i sistematičnog rada. Za sprovođenje ovakvog plana i programa potrebno je dosta vremena i period od minimum 4 godine. Nadam se da će sve ovo da zaživi baš ovako kako smo zamislili uz punu podršku kluba, uprave i Grada i da ćemo uspeti da vratimo brend Radničkog koji je bio prepoznatljiv u staroj Jugoslaviji.

 

 

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker
https://c2p.cleverwebserver.com/dashboard/ca77f177-fd69-11ee-96b8-cabfa2a5a2de