Gradska hronika

Meštani Belog Polja strahuju od zagađenja!

 

Pedesetak meštana Belog Polja danas je protestovalo ispred kapija fabrike “Biogor”, koja posluje u iznajmljenim pogonima AD “Suko” u stečaju. Meštani tvrde da se iz farbike emituju veoma neprijatni mirisi  od kojih, kako tvrde “oči štipaju ipeče jezik” i dodaju da od jakih mirisa noću ne može da se spava. Vlasnik fabrike Slobodan Vekić kaže da navodi meštana nisu tačni, da su fabriku proteklih dana svakodnevno kontrolisali inspektori zaštite životne sredine i da fabrika emituje miris, ” isto onako kako se emituje miris i kada se u kući sprema jelo, pravi roštilj”.

_DSC9195_resize

Milorad Tošić kaže da je uspeo da dođe do jedne flaše hemikalija koje se prerađuju u ovoj fabrici i da ta hemikalija emituje nesnosan miris.

-Noću ne može da se spava od smrada koji ulazi u sobe. To truje, peče jezik, oči štipaju-navodi Tošić.

_DSC9172_resize

Stanimir Tričković kaže da su meštni uznemireni.

-Taj jak neprijatan miris jako uznemirava meštane Belog Polja, naročito noću kada ne može da se spava,a zna se da ovde ima puno dece. Juče se iz fabrike vio gust crni dim. Da li osim neprijatnog mirisa tu ima još nešto, što nas truje, mi to ne znamo-kaže Tričković.

_DSC9224_resize

Direktor i vlasnik fabrike “”Biogor” Slobodan Vekić kaže da fabriku svakoga dana kontrolišu ekološki inspektori.

-Jednog dana imao sam četiri inspektora. Fabrika ima upotrebnu dozvolu za preradu i doradu smola, razređivača i rastvarača, a isti je slučaj i sa skladištem. Meni je žao što niko od meštana nije došao na razgovor kod mene u kancelariju da kaže takva i takva stvar, problem je neprijatan miris, već su protiv mene podneli krivičnu prijavu koju niko nije potpisao. Inspektori su utvrdili da neprijatan miris može da nastane jedino kao produkt  prerade tečnih uglovodoničnih ostataka koje mi uslužno prerađujemo za firmu koja kasnije taj proizvod izvozi na tržište EU, gde znamo koliko računa se vodi o ekologiji, tako da tu sigurno nema mesta strahu od zagađenja, jer da je tako, taj proizvod sigurno ne bi ušao na teritoriju EU. Takođe, niko od mojih radnika nikada nije imao ni najmanje probleme sa zdravljem, nikada nisu išli kod lekara. I kada pravite roštilj imate mirise, i kada kuvate u kući, to je normalno.

tekst i foto Aleksandar Ćirić

Slične vesti

2 Comments

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker
https://c2p.cleverwebserver.com/dashboard/ca77f177-fd69-11ee-96b8-cabfa2a5a2de